Původně se ale se zahájením stavebních prací počítalo na konci prázdnin. „Prodloužil se ale archeologický průzkum a teprve nedávno byly dokončeny změny v dokumentaci," uvedla starostka Berouna Šárka Endrlová.

Parkovací dům vznikne v lokalitě U Černého koně v centru města v prostoru bývalého nekrytého parkoviště. Pomůže tak přetíženému centru města, kde je stálý nedostatek parkovacího stání.

Výstavba berounského parkovacího domu má stát kolem 85 milionů korun, dalších 14 milionů byly náklady na výkup pozemků a projektu. Vše mají na starosti Technické služby Beroun.

Archeologové nedávno podle místostarosty Patrika Brodana dokončili první etapu průzkumu, při které našli zbytky keramiky nebo vyzděných pecí. Přes léto by měli v průzkumu pokračovat. „Plánují, že by staveniště opustili na konci srpna, takže pevně doufáme, že by stavební práce mohly začít během září," uvedl Brodan.

Výstavba měla podle původních odhadů začít v březnu. Kromě průzkumu se ještě musela upravit dokumentace ke stavbě a uzavřít smlouvy o pronájmech nebytových prostor, které tam budou.

Parkovací dům bude mít šest podlaží a kolem 200 parkovacích míst. Podle původních plánů jich tam mělo být jen 180. V přízemí parkovacího domu budou prostory pro komerční využití. Dovnitř se bude vjíždět směrem od Wagnerova náměstí. Po spuštění provozu by měl být parkovací dům v majetku města a technické služby jej budou provozovat.

autoři: Petra Lišková, čtk