Studenti a učitelé Gymnázia Joachima Barranda o takové spolupráci nejen mluví, ale především ji uskutečňují. Druhým rokem realizují projekt Vzdělávání bez bariér ve spolupráci s Domovem seniorů TGM v Berouně.

Jednou měsíčně probíhá v Domově přednáška, seminář, diskuse nebo představení na téma jednoho vyučovacího předmětu na gymnáziu. Navázali jsme na loňský úspěšný rok, kdy v červnu studenti představili španělštinu, jako jazyk, ze kterého se na gymnáziu také může maturovat. Na začátku školního roku skupina maturantů Španělsko navštívila, mohli tedy v tomto tématu pokračovat! Následovala angličtina a vyprávění o Skotsku, pokud se gymnazisté právě vrátili. Pro zájemce o exaktní obory připravila 2.A „fyzikální cirkus“, sérii jednoduchých fyzikálních pokusů s výkladem a kvarta ukázala výsledky práce v hodinách informatiky, power pointové prezentace o Izraeli, připravené pro mezinárodní soutěž Cemach.

V rámci nového předmětu mediální výchova si klienti Domova se studenty přečetli společně regionální noviny ze čtyřicátých let a porovnávali jejich podobu s dnešními médii. Sérii vzdělávání uzavřel český jazyk a literatura, sekunda si připravila parodii na nejznámější Erbenovy balady. Na závěr druhého společného školního roku vystoupil pěvecký sbor Joachim Barrand´s Singers.

Říká se, že mladá generace nechápe tu starší, že senioři nerozumí mládeži… Na našich společných hodinách v rámci Vzdělávání bez bariér tomu tak určitě nebylo! Proto v nich i v příštím roce budeme pokračovat. 

Autor: Marie Poledníková