Žně na Berounsku a Hořovicku potvrdily ty nejhorší předzvěsti. Výnosy budou letos skutečně podprůměrné. Mnozí hospodáři hovoří o padesáti až sedmdesáti procentech ztrát. Chovatelé dobytka nemají kvůli pokračujícímu suchu pomalu čím krmit.

Někde nezbývá, než obilí zaorat

„Nesype to,“ shodují se zemědělci v kraji. Nejvíc postihl nedostatek vláhy obiloviny a řepku, poslední nadějí je pro mnohé kukuřice.

„Mluvil jsem už s několika sedláky a všichni se shodují na tom, že úroda bude letos opravdu špatná,“ potvrzuje Antonín Vašek, který soukromě hospodaří v Točníku. „Část jarní pšenice jsme už zkrmili. Stejně jí vyrostlo jen pár klásků na metr. Oves je zase jen samý plevel,“ krčí rameny Vašek, který dokonce některá pole ani nesekal a rovnou je zaoral. „Doufám, že ztráty způsobené suchem doženou alespoň brambory a kukuřice,“ dodává zemědělec, podle kterého bude letošní úroda oproti jiným rokům nižší o padesát procent.

„Letos sklidíme zhruba třicet až padesát procent obvyklých výnosů,“ potvrzuje také Vladimír Linhart z Hatí, kterým se prý celou sezonu déšť úspěšně vyhýbá. „Tuto oblast počasí skutečně nešetřilo. Místo obvyklé čtyř a půl tuny obilí na hektar sklízíme jen kolem dvou a půl, maximálně tří tun,“ říká Linhart.

Některé suchem obzvláště postižené oblasti se podepíšou i na letošních výnosech Zemědělského družstva Mořina. „Úroda nebude příliš slavná. Hodně záleží na typu půdy a na jejím umístění,“ vysvětluje agronom Štěpán Čížek. „Třeba kolem Litně je situace skutečně šílená. Obilí je zaschlé
a v klasech není pomalu žádné zrno,“ konstatuje odborník.

Hospodáři nemají čím krmit dobytek

Zemědělcům, kteří chovají dobytek, dělá vrásky na čele hlavně nedostatek krmení. Shodují se ale na tom, že stavy dobytka zatím snižovat nechtějí. „Místo loňských sto dvaceti balíků sena jsme jich z pastvin přivezli jen padesát,“ líčí Antonín Vašek, podle kterého ani vojtěška kvůli suchu nevyrostla. „Sena máme asi jen dvacet až třicet procent,“ přidává se také Vladimír Linhart z Hatí.