Staré české přísloví tvrdí, že svatba v máji znamená do roka máry. Podle matrikářek se ze strachu ze staré pranostiky mnoho párů svatbě v květnových dnech vyhýbá.

Lidé se v květnu brát nechtějí

„V květnu není o svatební obřady vůbec žádný zájem. Letos neevidujeme dokonce ani jeden pár, který by chtěl do manželského svazku vstoupit v máji,“ potvrzuje hořovická matrikářka Milada Karásková. Podobnou zkušenost sdílí také na matrice v Berouně. Květen se tady využívá k rekonstrukcím nebo bílení obradní síně. „Je to jediný měsíc, kdy máme skutečně minimální počet svateb. Tentokrát budeme oddávat pouze jeden pár,“ připojuje se Eva Kalašová z berounské matriky. „V jiných měsících se u nás uskuteční i třicet svateb, takže volnějších květnových dnů se využívá na opravy či úklid,“ vysvětluje.

Většina matrikářek se shoduje na tom, že se páry v květnu bojí vstupovat do manželství kvůli staré české pranostice. Kořeny tohoto rčení vychází z minulosti, kdy nebylo lékařství na příliš vysoké úrovni. Mladý pár měl většinou do devíti měsíců od svatby potomka, ale ten se narodil do nejtužší zimy. Často se pak stávalo, že zemřelo dítě i jeho matka.

Pověry o lidském životě nerozhodují

Známý léčitel z Točníka Pavel Šoul ale tvrdí, že podle této pověry by se určitě lidé řídit neměli. „Vždy a výhradně záleží jen na těch dvou lidech, kteří spolu chtějí vstoupit do manželského svazku,“ je přesvědčen léčitel. „Podle mého názoru nemůže mít v žádném případě vliv na budoucnost novomanželů to, zda se vezmou v pátek nebo ve svátek, ve dne nebo v noci nebo třeba v některý z květnových dnů,“ míní Pavel Šoul, který se mimo jiné zabývá i partnerskými vztahy a průběhem životních drah.

Červenec letos láká sedmičkou

Pro vyslovení slavnostního „ano“ si většina párů volí nejteplejší měsíce v roce. Nejoblíbenější jsou dubnové, ale také červnové dny, mnohé páry se berou i v průběhu léta a také v měsíci září. „Duben je pro nás každý rok doslova návalový. Všeobecne lze říci, že se lidé nejčastěji berou na jaře a v létě,“ říká Eva Kalašová. „Letošní rok je pro kombinaci šťastných sedmiček výjimečný měsíc červenec,“ konstatuje berounská matrikářka Milada Karásková.