Slavnostní akce se uskuteční 18. ledna, ale už nyní je jisté, že jedna cena přibude. Novinkou letošního ročníku je cena udílená dětskou porotou nazvaná Berounský medvídek.

Sedmičlenná dětská porota je složená z dětí ve věku osm až patnáct let, které vybrali učitelé na zdejších základních a uměleckých školách. Předsedkyní poroty si děti zvolily třináctiletou Kristýnu Čuříkovou. Koordinátorkou dětské poroty se stala výtvarnice Andrea Borovská.

„Děti jsou moc šikovné, vnímavé, mají přehled. Při sledování filmů si dělají poznámky a přidělují body," popisuje Borovská.
Podle reakcí dětí je možné vysledovat, který snímek je zaujal více a který méně. „Nijak jim neradím, neovlivňuji je. Vše hodnotí sami svýma očima, jinými než dospělý divák," doplnila Borovská.

Jméno vítězného snímku sice porota vybrala již 6. prosince, veřejnosti ovšem zůstane utajeno až do 18. ledna, kdy bude Berounský medvídek spolu s Trilobity předán.

Kromě této ceny ale bude opět pozornost upřena na tvůrce dokumentárních pořadů. Právě jim Trilobit Beroun patří. Zajímavostí cen Trilobit je skutečnost, že se oceňují všechny tři kategorie – hraný, dokumentární a animovaný film. Umělecký význam udělených ocenění pak zvyšuje skutečnost, že porota nemusí vzhledem k odbornému složení a nezávislosti všech zúčastněných podléhat žádným vnějším vlivům, což se odráží na kvalitě oceněných snímků.