„Mně je zcela jedno, jestli se bude tvrdý alkohol prodávat nebo ne. Já ho stejně nepiji. Piji jen víno a pivo," okomentovala vládní kroky Vlaďka Vašková.

Do prodeje bude moci jít i nově vyrobený tvrdý alkohol opatřený novými červenými kolky a takzvaným rodným listem. který prokáže jeho nezávadnost. Rodný list bude obsahovat  údaje o množství alkoholu, výrobci, druhu destilátu, datu výroby či číslu šarže. Prodej tvrdého alkoholu bude trestným činem.

U lahví s alkoholickými nápoji vyrobenými v letošním roce, které mají obchodníci a provozovatelé restaurací a barů nyní ve skladech se bude muset ověřit původ. Restaurace a obchody dostanou 60 dnů, aby si sehnaly doklady o nezávadnosti svého nakoupeného alkoholu, jinak jej budou muset zničit stejně, jako alkohol v otevřených lahvích. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera musí být otevřené lahve s tvrdým alkoholem zlikvidovány, protože jsou považovány za rizikové.

Tvrdý alkohol se i přes zmírnění prohibice na pulty restaurací berounského regionu hned ve čtvrtek nevrátil .
„Musíme nejprve všechny lahve s tvrdým alkoholem, které máme ve skladu, prohlédnout a zjistit jejich  datum výroby. Teprve potom je můžeme začít  otevírat," uvedl Vladimír Počta z berounské restaurace Na Baště s tím, že u nich v restauraci se moc tvrdý alkohol nekonzumuje.