Zakončení sochařského sympozia se odehrálo v nemocničním parku, kde Sotirios Zavalianis. Ten ocenil všechny zúčastněné sochaře. Tématem letošního sympozia byly motivy antické mytologie. Jak poznamenal akademický malíř Václav Zoubek: „Antická inspirace z evropské kultury nevymizela prakticky nikdy. Tím byl úkol pro sochaře jednodušší i komplikovanější zároveň. Mohli na již hotová řešení navázat anebo si k tématu hledat cestu novou, vlastní.“

Autorem, garantem a vůbec „duší“ druhého sochařského sympozia je výtvarník Jiří Fürst, sám tvůrce několika originálních soch. „Když jsem před lety uviděl obnovený park berounské nemocnice, řekl jsem si, ano, toto je vhodné místo, aby naše generace po sobě taky zanechala odkaz. Tento prostor potřebuje pouze dobrého dendrologa, zahradního architekta, čerstvou vodu a dvě až tři desítky dobrých soch,“ vysvětluje, jak se zrodil nápad na realizaci sochařského sympozia.

Patronem soutěže se stal Jakub Štáfek Lavi z kultovního seriálu Vyšehrad (na snímku). „Chance je zábavná, odvážná a drzá, stejně jako on,“ řekla mluvčí firmy Markéta Světlíková.
Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Hosté si mohli prohlédnout nejen nové sochy z hořického pískovce, ale i obrazy z dopoledního malířského plenéru vedeného akademickou malířkou Helenou Slavíkovou Hruškovou. Mohli se také zaposlouchat do řecké hudby v podání dua kapely Poseidon.

Stejný den berounská nemocnice změnila název rehabilitačního centra na pavilon nedávno zemřelého doktora Jana Calty. Jeho pamětní desku a bystu v berounské nemocnici slavnostně odhalili. Bronzová busta Jana Calty nyní zdobí hlavní vstup do berounského Rehabilitačního centra a od stejného dne jeho jméno tvoří nedílnou součást tohoto moderního pavilonu. Sobotnímu odhalení přihlížely desítky lidí a kolegů a majitel Rehabilitačního centra Sotirios Zavalianis.

Ilustrační foto.
Řidiči čekají na výměnu pneu i několik dní