Tam si vánoční písně hrají a zpívají sami. Ani v letošním roce tak nebude v Kostele Narození Panny Marie chybět tradiční společné zpívání koled. Uskuteční se ve čtvrtek 25. prosince od 17 hodin a celou akci pořádá občanské sdružení Tajdom.

První zpívání koled se v Hýskově uskutečnilo v roce 2003, takže letos se lidé sejdou už podvanácté. „Tato tradice vznikla velmi spontánně, od hraní pro pár nejbližších až po nádhernou atmosféru plného kostela," vysvětlil zakladatel akce Petr Resch. Ten několik prvních ročníků doprovázel zpěv koled sám na housle, teprve později se přidali další muzikanti.

Také v loňském roce byl o zpívání velký zájem. „Plný kostel, téměř stovka lidí. A to jsme, na rozdíl od předešlých let, nedělali nikterak velikou propagaci. Lidé si už na akci jednoduše zvykli a sami ji aktivně vyhledávají. Řekl bych, že mírně nadpoloviční většinu návštěvníků tvoří místní obyvatelé, ostatní jsou z blízkého okolí," řekl organizátor.

Také letos vystoupí několik nadšených muzikantů, kteří hrají v nejrůznějších kapelách, nebo jen tak pro radost. „Společně trénujeme pouze jednou před vystoupením. Celkem se představí tři kytary, jedna baskytara, flétna a housle. A doufám, že zpěváků bude zase třeba ta stovka, principem je zapojit do zpěvu co nejvíce lidí. Je to hezký sbor, všichni dostanou zpěvníky, ačkoli repertoár je již několik let víceméně stejný," řekl Petr Resch. 

autor: Karel Souček