Historické tržiště a královský průvod si s nadšením užívali jak turisté ze zahraničí, tak i lidé z Berounska.

„Na královský advent jezdíme pravidelně už několik let. Líbí se nám zde a vždy si ho pořádně užijeme. Letos je nádherné počasí. Sice trochu zima, ale už v sobě máme několik svařáčků a medovinu, takže ji tolik necítíme," svěřila se Julia Mrázková z Hořovic.
Letošní karlštejnský královský advent nabídl návštěvníkům Karlštejna pestrou podívanou. Kdo chtěl užil si dosyta středověkou muziku. Někteří si při ní dokonce i zatancovali.

„Muzika je rytmická a nám je i trochu zima, takže se takhle i pohybem zahřejeme," poznamenal Ivan Valenta.
V podhradí čekaly na příjezd císařovny Elišky stovky lidí. Právě na její počest byl v Karlštejně připraven bohatý program, plný muzikantů, tanečníků, šermířů a dalších představení. Vladařovu manželku i diváky bavili šermíři a šermířky ze skupin Alotrium i Reginleif, zahráli jim kapely Miritis a Třehusk.

Na náměstí pod hradem si lidé mohli koupit na historickém tržišti dřevěné zbraně, výrobky řezbářů, šperkařů, ozdoby, korále, věnce i spousta dalšího zboží. Nechyběly zde ani nejrůznější laskominy a karlštejnské víno i karlštejnské pivo Karlíček. Syn Waldemara Matušky vyhlásil vítěze soutěže čtenářů knihy O. a W. Matuškových Zákulisí našeho života.

Vrcholem oslav letošního královského adventu byl loučový průvod a ohňová show.