Stále více lidí si toto čtyřtýdenní období užívá 
v klidu, bez stresu z vánočního úklidu domova a nesmyslného nakupování.  Před všudypřítomným konzumem dávají přednost lidovým tradicím.

Adventní období i samotné Vánoce jsou spojeny s mnoha dávnými lidovými zvyky, tradicemi i církevními svátky. A ty miluje i Jarmila Novotná z Berouna. „My jsme v rodině vánoční zvyky vždycky dodržovali. Jediné, co nám chybělo, byl adventní věnec. Místo něho jsme doma v kuchyni měli na stole ve váze větvičky chvojí. Každou neděli jsme  s maminkou doma zhasly všechna světla a u té vázy  zapálily jednu svíčku a povídaly si. Byly to kouzelné večery, na které dodnes o vánočních svátcích ráda vzpomínám," uvedla Jarmila Novotná.

Adventní období je doba čtyř nedělí před vánočními svátky. Slovo advent je od latinského adventus, což znamená příchod, tedy narození Ježíše Krista.

„Nyní si už nedokážu příchod adventu představit bez věnce z jedlových větviček. Dělám si ho každý rok sama a zdobím plátky ovoce, skořicí a ořechy. Tím, co dá příroda. Vím, že jsou obchody plné různých hloupostí, kterými by se dal adventní věnec nazdobit, ale to s lidovými tradicemi nemá nic společného. Jediné, co kupuji, jsou svíčky a františky," vysvětlila Jarmila Novotná.

Osmapadesátileté ženě ještě nikdy nechyběla na stole ve váze barborka. Což je větvička z třešně či zlatého deště.

„Podle lidové tradice se větvička musela uříznout    z třešně staré alespoň 10 let a odnést do domu, ve kterém měli neprovdanou dívku. Když větvička na Štědrý den rozkvetla, bylo to znamení, že se v dalším roce vdá. Já se už vdávat nechci, ale patří to k mým předvánočním zvykům. Bez rozkvetlé třešňové větvičky by to nebylo ono. Když byli moji synové malí, dávali si do okna na větvičku punčochu a ráno ji měli vždy plnou sladkostí a ovoce," vysvětlila milovnice lidových tradic s tím, že doma každoročně dodržuje i postní období.

„Na Štědrý den si už od rána pouštíme doma koledy. K obědu nesmí na stole  chybět houbový kuba         a čočka. Ta znamená dostatek peněz. Odpoledne zdobíme perníčky a slámovými ozdobami stromeček. Perníčky si také peču sama.     K večeři máme tradičního kapra se salátem a rybí polévku. Pod talíř dávám každému členu rodiny rybí šupinu. Dáváme si ji do peněženky, podle tradice v ní pak budeme mít vždy peníze. Na stole musí být také vánočka a cukrovím," upozornila Jarmila Novotná s tím, že po večeři doma rozbalují dárky, půlí jablíčka a pouští lodičky z ořechových skořápek. Jediné, co nedodržují, je hra na zlaté prasátko.