V protější budově bývalé tvrze se navíc upravují místnosti pro regionální muzeum. To se bude nacházet v pravém křídle v prvním patře. Přístup bude po stejném schodišti, které vede do městské galerie. Jde o obnovení hořovické pobočky berounského Muzea Českého krasu, a to na základě partnerské smlouvy mezi muzeem, krajem a městem Hořovice.

HISTORICKÉ KOŘENY
„Nezřizujeme nové muzeum, ale obnovujeme pobočku tam, kde má své logické a historické kořeny. Berounské muzeum má totiž tři sbírky, berounskou, žebráckou a právě hořovickou. V Hořovicích pobočka navíc existovala, ale v posledních desetiletích tam zůstávalo jen odborné pracoviště," připomínají zástupci kraje.
Město poskytne na základě zmíněné smlouvy pro Muzeum Hořovicka prostory. Už nyní se v nich provádějí stavební úpravy. „Práce zde byly zahájené v pondělní 18. července, skončit by měly na konci srpna," konstatoval za stavební dozor města Karel Pelikán.

Expozici následně vytvoří Středočeský kraj, a to ze svých sbírek. Bude zaměřená zejména na historii regionu a má společně se zpřístupněním Brd přispět i k rozvoji cestovního ruchu. Se zahájením provozu se počítá na podzim letošního roku. Prostředky na vytvoření expozice a provoz již byly schváleny v rámci rozpočtu Středočeského kraje.

POSLEDNÍ STAVEBNÍ ZÁSAHY
Jak hořovický místostarosta Ondřej Vaculík připomíná, původní tvrz areálu takzvaného Starého zámku, v níž je galerie a nyní se v ní adaptují prostory pro muzeum, má středověká sklepení. „Současná podoba je ale barokní a klasicistní. Interiér během času prošel mnohými přestavbami, poslední stavební zásahy jsou z konce minulého století. Záměr adaptačních prací je pokud možno vracet stavbě historickou podobu," zmínil místostarosta Ondřej Vaculík.