Řádění vandalů trápí už několik týdnů zastupitele Hudlic. V poslední době zde totiž někdo soustavně ničí obecní majetek. „Nedávno řádili vandalové dokonce i v areálu našeho hřbitova. Někdo zde poničil dvířka u náhrobku naší rodiny. Jejich výměna mě bude stát kolem tří tisíc korun,“ informoval starosta Hudlic Pavel Hubený.

V Hudlicích se vandalové zaměřili zejména na místní značení a vývěsní skříňky obecního úřadu i zájmových organizací. Velkým problémem je i nepořádek v okolí autobusových zastávek. Podle některých zastupitelů mají zohýbané informační tabule na svědomí lidé, kteří se někde posílili alkoholickými nápoji a předvádějí se před svými kamarády. „Nemusí se jednat jen o občany Hudlic. Na vandalství v obci se mohou podílet i lidé z okolních vesnic,“ upozornil Pavel Hubený. Ten se kvůli nepořádku na autobusové zastávce v dolní části obce obrátil i na hudlickou omladinu, která se v ní večer schází. „Promluvil jsem si s nimi o tom. Protože kolem zastávky a v blízkosti zdravotního střediska nejsou jen nedopalky z cigaret, ale i výkaly. To vše pak musejí naši pracovníci uklízet,“ vysvětlil starosta. Odhazování nedopalků cigaret na zástavce by mohl zabránit popelník, ten tam ale obec umístit nemůže, a to proto, že se na autobusových zastávkách nesmí ze zákona kouřit.

Přestože je obrana proti vandalství velmi obtížná a pachatele se podaří chytit jen velmi zřídka, rozhodla se obec udělat řádění vandalů přítrž. Pracovníci obecního úřadu požádali o spolupráci Obvodní oddělení Policie České republiky v Králově Dvoře. „Problém jsem řešil s policistou, který má Hudlice ve svém rajonu. Nejedná se ale o vandalství většího rozsahu, než je v ostatních obcích, které má naše obvodní oddělení na starost. Většinou souvisí se zábavami, které se v obcích konají. Lidé se posílí alkoholem a pak dělají hluk a nepořádek. Občas i někoho z nich chytíme. Protože je jejich jednání kvalifikováno jako přestupek, dostanou pokutu,“ vysvětlil vedoucí Obvodního oddělení Policie České republiky v Králově Dvoře Pavel Zít.