Celkem se přihlásilo deset návrhů, jeden byl ale vyloučen pro nesplnění soutěžních podmínek. Porota ocenila dva návrhy, jeden s číslem 1 od Architektonického ateliéru ARKÁDA a číslo 3, což byl návrh architektů Richarda Otty, Elišky Stoulilové a Terezy Šimečkové. A právě návrh s číslem 3 se stal vítězem soutěže.

Jak stojí v popisu vítězného návrhu, centrální plochu náměstí vymezuje trojúhelníkový prostor, který je rozčleněný do dvou různých výškových úrovní. Horní část bude více reprezentovat a autoři návrhu předpokládají její využití širokou veřejností, bude zde i umístěná kašna.

Před objekt kulturního sálu v budově pojišťovny je v návrhu myšlenka umístit nově kavárnu, která má zvýšit vybavenost a atraktivitu místa. „Dolní část náměstí potom navazuje na školní dvůr; bude tam multifunkční mlatový povrch, autoři tak předpokládají využití této části především dětmi. Nábřeží bylo potom navrženo s myšlenkou, že cyklostezka pokračuje podél řeky a na ostrově tak má vzniknout relaxační zóna,“ uvedli v dokumentu architekti.

Architektonické řešení Wagnerova náměstí budou mít zájemci šanci zhlédnout také v knihovně. Tam se ve středu 7. srpna navíc odehraje od 15 hodin slavnostní výstava soutěžních návrhů. K vidění budou ve vstupním vestibulu knihovny a v prostorách oddělení pro dospělé do konce srpna.

Ilustrační foto.
Beroun vyhlašuje anketu: chcete nádobu na plasty a papír?
Lávka přes dálnici D5 před opravou.
Oprava lávky přes dálnici D5 má trvat 105 dnů