„Pokud je zvíře celoročně zvyklé být venku, například pes u boudy na zahradě, pak ani v silných mrazech není potřeba měnit jeho zvyklosti a brát ho domů. Ale je potřeba, aby zvíře mělo možnost se někde před mrazem schovat. Potřebuje alespoň nějaké závětří. Dále se doporučuje něco teplého, kam se může zavrtat. Deka, ještě lepší je třeba seno," uvádí zkušený veterinář.

Mrazy ale znamenají daleko větší problém pro zvířata, která chováme doma a ven se dostanou jen na krátkou dobu během venčení. „Člověk se pobytu venku v mrazu přizpůsobí, oblékne si několik vrstev, nasadí čepici, rukavice. Pes dostane maximálně speciální obleček a tím to končí. Proto všem doporučujeme, aby přechod zvířete ven do mrazu byl pozvolný. Stačí třeba dvě minuty počkat v chodbě, kde je chladněji a zvíře se pak lépe aklimatizuje," říká lékař.

Pokud se už stane, že se váš mazlíček nachladí, rozhodně nesahejte do vlastní lékárničky. Místo pomoci jim naopak můžete ohrozit život. Dávka paralenu pro člověka může být pro jorkšíra smrtelnou pilulkou.

„Setkáváme se s tím velmi často. Lidé řeknou, že zvířeti dali jen čtvrtečku paralenu nebo brufenu. Ale to může být opravdu velmi nebezpečné. Jen po jednom špatném podání léku můžete zásadně poškodit ledviny svého mazlíčka," varuje veterinář. Proto doporučuje vyhledat lékaře. „ Ušetřit několik stokorun se nevyplatí. Ale pokud skutečně chcete jako první krok sáhnout po domácí lékárně, pak doporučuji i pro vaše domácí zvířátka jitrocelový sirup," dodává Havelka.