Pro senátora Jiřího Oberfalzera a místostarostu Králova Dvora (ODS) je to jasná věc. „O tom, že byl Andrej Babiš aktivním agentem StB, jsem nikdy nepochyboval. Protože doklady v našem archivu Ústavu post totalitních režimů jakož i v archivu slovenského Ústavu paměti národa existovaly a šlo jen o to, aby soud nedělal komedii a nevolal jako svědky řídící důstojníky, protože to nejsou důvěryhodní svědci,“ konstatoval ke kauze Andreje Babiše senátor s tím, že člověk, který pracoval u podniku zahraničního obchodu a žil a vyjížděl do zahraničí, byl vždy jištěn nějakým úvazkem. „Myslím si, že s takovouto minulostí neměl jít vůbec do politiky,“ dodal Jiří Oberfalzer.

Podle starosty Králova Dvora Petra Vychodila (ODS) se prokázalo to, co se tvrdí už dlouhou dobu. „Spíše mě překvapuje, že prezident České republiky, který nejmenoval bývalého spolupracovníka StB profesorem, chce dát Andreji Babišovi možnost být předsedou vlády,“ poznamenal ke kauze Petr Vychodil.

Jasno má i starosta Hořovic Jiří Peřina (ČSSD). Toho informace o rozsudku nepřekvapily. „Já jsem s tím počítal. Počítal jsem, že pan Babiš byl evidován a myslím si i, že si tu svoji úlohu plnil, tak jak měl,“ uvedl starosta Hořovic.

Ilustrační foto.
Policie hledá další újezdáře od nehod

Starosta Hudlic Pavel Hubený (KSČM) si myslí, že v případě odvolacího soudu se nejedná a nějaký komplot, který by měl Andreje Babiše dehonestovat. „V této chvíli bych i tomu věřil, že tam určitě nějaká spolupráce s StB byla,“ myslí si Pavel Hubený.

Starosta Berouna Ivan Kůs(ČSSD) upozornil na různorodé interpretování rozsudku krajského soudu. „Já o tom moc nevím. Jen to, co jsem slyšel v televizi. Myslím si ale, že je to v první řadě věc hnutí ANO, aby se s touto skutečností vypořádalo. Já žádné detaily neznám. Jedni říkají, že ústavní soud rozhodl o tom, že byl spolupracovníkem StB a jiní zase, že soud rozhodl pouze o formální stránce věci. Že slovenský Ústav paměti národa nebyl správný subjekt, který měl být žalován. Měl být tedy žalován někdo jiný? Pro mne je tam mnoho otazníků. Myslím si, že je to otázka svědomí konkrétních lidí, a že by to nemělo přerůst přes nějakou rozumnou mez,“ poznamenal k věci starosta Berouna Ivan Kůs.

Pro místostarostu Berouna Michala Mišinu (ANO) není směrodatné, co se o celé kauze v médiích prezentuje. „Já jsem ten rozsudek nečetl. To, co k němu napsali novináři, pro mě není momentálně směrodatné. Četl jsem o tom několik článků a v každém z nich byly novináři uváděny jiné nesmysly. Proto se k tomu více vyjadřovat nebudu,“ uvedl místostarosta Berouna Michal Mišina.

Obyčejní lidé nevědí, čemu věřit. „Co si o tom všem mám myslet? Jedny noviny píšou, že je StBák a druhé, že udělal chybu a soudil se s někým, s kým se soudit neměl. Upřímně řečeno, je mi to vlastně jedno. V té době bylo u StB mnoho lidí a každý z jiného důvodu. Dobrovolně jich tam bylo pár. Vždyť o tom byla natočena i spousta filmů,“ konstatoval Karel Ševčík.

Ilustrační foto
Beroun letos rozjede velké investice do školství