Na pravidelné jarní i podzimní trhy se sjíždějí řemeslníci nejen z Berounska, ale i sousedního Rakovnicka, Příbramska, Prahy a vlastně ze všech koutů republiky i i z řady evropských států. A právě Vladimír Izbický je duchovní otec Hrnčířských trhů a samozřejmě jejich pořadatel.

Protože hrnčíři a další řemeslníci už dávno neobsazují jen Husovo náměstí, ale i přilehlé uličky, pomáhá Vladimíru Izbickému s pořádáním trhů i jeho dcera Jolana S. Izbická. Otec tak může být spokojený. Láska k hrnčířství i snaha přiblížit nejrůznější řemesla lidem se zde skutečně zdědila z generace na generaci.

Právě za pořádání Hrnčířských trhů loni Vladimír Izbický získal Cenu města Berouna. Jak se s pořádáním Jarních hrnčířských a řemeslných trhů vypořádá se svou dcerou letos, to se můžete přesvědčit již příští víkend. Trhy se totiž konají 3. a 4. května. A už nyní je jasné, že opět budou stát za zhlédnutí. Vždyť se svými vlastnoručními výrobky přijede přes tři stovky řemeslníků.

Hrnčířské a řemeslné trhy hledají ve střední Evropě jen těžko konkurenci. Přesto se Vladimír Izbický s dcerou Jolanou snaží návštěvníkům vždy představit něco nového. Při jarních hrnčířských a řemeslných trzích se vždy snaží přiblížit jedno z řemesel.

„Vžila se již tradice vyhlášení některého řemesla mottem těchto trhů. Chceme tím podpořit a ukázat neobvyklá, či méně známá řemesla, ale i blíže představit známé tradiční řemeslo, které ale může být díky skutečné rozmanitosti berounských trhů nechtěně přehlédnuto. Letos vám představíme jedno z nejprestižnějších tradičních řemesel: skláře,“ uvedl Vladimír Izbický.

České sklo má ve světě silnou pozici, a to jak průmyslově vyráběné, tak i řemeslné a umělecké. „O prvním květnovém víkendu se vám v centru Berouna představí na dvacet skutečných mistrů tohoto řemesla, kteří skvěle ovládají tradici výroby. Jednou z nich je poměrně mladá sklárna z Bělčic, manželů Vlasákových, kteří vsadili vše na svou vizi budoucnosti českého sklářství, které vidí v menších rodinných sklárnách a studiích, kde se zúročí kreativita českých sklářů. A podařilo se, jejich sklárna se zabývá převážně výrobou replik a reminiscencí historického skla,“ přiblížil pořadatel jedny ze sklářů, které budete moci v Berouně potkat. Vyrábí sklo podle vzorů od antiky až po renesanci. Největší část tvoří sklo renesanční, které je převážně určeno k běžnému používání. Zdobné poháry, poháry pivní, flétny-vysoké, nízké, tulipány, likérky, džbány,vázy, těžítka, zvonky a jiné tvary.

„Dále se vám představí například Robert Douša & Ála hut z Nového Boru, kteří se zaměřují na lesní sklo, Jaroslav Brynda a Petr Šikola představí své dekorativní sklo, Ladislav Oliva se zaměřuje na tvorbu velkých uměleckých skleněných šperků, Miroslava Holánková představí tiffany, fusing, vitráže, Zuzana Krauzová se živí výrobou vitráží a tiffany lamp, Ivana Pektorová představí mozaiky kombinované s kameny tiffany technika.

„Z okolí Berouna se na trzích představí Robert Kaufman a jeho sklářský umělecký atelier WAGA, kde vyrábí tvarované designové sklo a originální skleněné šperky. Vznikají tady jedinečné skleněné mísy, vázy, skleněné svícny, zvonkohry, skleněné plastiky i unikáty a také moderní skleněné šperky. Tento atelier se řadí mezi přední dílny v oblasti uměleckého řemesla a je zakladatelem moderní sklářské tradice v regionu,“ upozornil Vladimír Izbický.

Berounský region bude také zastupovat rodinná sklárna Glassstar z Nenačovic. „Tato sklářská huť ručně vyrábí hutní barevné sklo. Nabízí 200 druhů výrobků – hutní vázy, svícny, kalíšky, zvonky dekorační květiny, ovoce a zeleninu, skleněná zvířátka, těžítka,“ přiblížil sortiment nenačovické sklárny Vladimír Izbický.

A jak pro Berounský deník dále uvedl, chybět nebudou ani zahraniční zástupci tohoto řemesla. „Velmi si ceníme účasti polského skláře Marka Jargilo z Polska. Jeho dobrodružství se sklem začalo v roce 1991 v Řecku. Tam pod vedením mistrů poznal jedinečné barvící techniky a ručně tvarované sklo. V roce 1997 se vrátil do Polska a spolu se svou ženou Evou otevřel vlastní studio skla, kde vytváří svůj vlastní styl, jedinečný tvar skla, funkční i dekorativní. Jeho práce lze nalézt v mnoha galeriích v Polsku a zahraničí. Vyrábí užité sklo, jedinečné dekorativní detaily ze skla pro dekoraci zábradlí, dveří, stolů a interierů, dále tradiční a neobvyklé osvětlení, lampy, svícny, historické a soudobé skleněné komponenty pro šperky,“ konstatoval Vladimír Izbický. S tímto křehkým zbožím se tak příští týden vydá na cestu do Berouna.

Hrnčířské a řemeslné trhy potěší především dospělé. Organizátoři ale nezapomínají ani na nejmenší návštěvníky. „Děti se mohou těšit na překrásné skleněné kuličky a mohou zavzpomínat na roky našich babiček a nezapomenutelné krasohledy.

Pokud děti vyrostou a sklo i nadále bude jejich koníčkem a láskou, mohou se inspirovat ve stánku uprostřed náměstí, kde bude presentace Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy v Novém Boru. Je to jedinečná vzdělávací instituce s celorepublikovou působností a dlouholetou tradicí. Snad žádná země na světě se nemůže pochlubit tak dlouhou a hlavně nepřerušovanou tradicí sklářství,“ zdůraznil Vladimír Izbický.

Ukázka prací žáků této školy jistě potěší a inspiruje mnohé rodiče. Prezentace školy je další součástí podpory Hrnčířských trhů Beroun neziskovým organizacím . Vedle již tradičních řemesel a hrnčířů, kteří na Jarních a hrnčířských trzích každoročně vystavují své výrobky, najdete samozřejmě také několik nových zajímavých řemesel. „Můžete se těšit na ruční výrobu pohádkových hraček, dřevěných lidových hudebních nástrojů, nové druhy textilního zpracování plstě a vlny, ručně vyráběná bylinná glycerinová mýdla, lukostřelné zbraně, praktická dřevěná prkýnka vybavená hned i nožem, která najdete ve stánku Zoltana Nemetha, jednoho z mnoha maďarských vystavovatelů,“ dodává pořadatel akce.

Trhy začnou v sobotu 3. května v 8 hodin, v průběhu trhů vystoupí mezi stánky několik hudebních souborů, v sobotu večer to bude například swing – Original Alva Vinariko Orchestra. Stánky s občerstvením, grilované ryby, selátka, klobásky, bramboráky, pivo Berounský medvěd budou na svých místech tak, jak jsou tradičně návštěvníci zvyklí. O hladu a žízni tedy rozhodně žádný z návštěvníků nezůstane. „Některé z vás potěší stánek nový – makrobiotický. Přiláká vůní dýňových polévek a nevšedních zdravých receptů. Kvalitní vína z Čech a Moravy opět najdete ve vinařském koutku, kde najdete také řecké olivy, sýry a další gurmánské speciality,“ podráždil chuťové pohárky Vladimír Izbický.

I letos se organizátoři směrovali příspěvky od stánků s občerstvením ve prospěch dobročinné sbírky berounské katolické farnosti. Z výtěžku této sbírky farnost podpoří Stacionář sv. Anežky České pro seniory v Berouně a část bude použita na opravu střechy kostela sv. Jakuba v Berouně.

Mimořádné parkoviště bude opět zajištěno na Závodí u autobusového nádraží. Toto parkoviště a parkoviště u vlakového nádraží bude bez poplatků. Věříme, že řidiči rádi místo poplatku přispějí dobročinným organizacím Slunečnice a Dobromysl, které zde budou mít propagační stánky.