BEROUN

Úderem druhé hodiny se v pátek otevřely volební místnosti v celé České republice. V Berouně stály před volebními místnostmi okrsku dva a tři davy voličů už několik minut před zahájením prezidentských voleb. „Jsme překvapeni účastí voličů. Tak mimořádně velkou nepamatuji," podotkla za volební okrsek č. 2 Iva Sedláčková . 
„ S kamarádkou jsme měly problém s výběrem kandidáta. Máme dva a stále ještě váháme, kterému hlas dáme. Chtěly jsme, aby působil reprezentativně, zodpovědně a byl bezúhonný," uvedla Ivana Šmitová z Berouna.

ZDICE

Volební místnost ve Zdicích se po zahájení historicky prvních přímých prezidentských voleb zaplnila desítkami lidí. „Nemohl jsem si nechal volby ujít. Chodím pravidelně ke každým volbám a na ty prezidentské jsem se obzvlášť těšil. Doufám, že vyhraje můj favorit," svěřoval se pan František ze Zdic. Volební komise už byla na davy voličů připravená. „Náš okrsek má vždy skvělou volební účast, tak snad tomu tak bude i tentokrát. Navíc patříme mezi ty, kteří mají nejrychleji hlasy spočtené. Snad jsme to nezakřikli," dodala předsedkyně komise Hana Davidová.

HUDLICE

Obyvatelé Hudllic vyrazili k volbám ve svátečním. Stejně jako v jiných obcích regionu i v této vesnici přišli voliči k volebním urnám v hojném počtu. Své hlasy vhodili do urny v kanceláři starosty obce, ze které se po dobu prezidentských voleb stala volební místnost. Protože byla v prvním patře a voliči muselii do schodů, mohl si invalidní občané zavolat a volební komise za nimi sešla do přízemí s volební urnou.

ŽEBRÁK

Ve chvíli, kdy se v pátek otevřela volební místnost v Žebráku, čekalo před vchodem radnice už několik lidí. Prvním byl František Míka, který se rozhodl jít k volbám hned, jak bylo jasné, že budoucí hlavu státu vyberou občané. Mezi dalšími voliči, kteří dorazili s volebními lístky ještě před 14. hodinou, byli i manželé Mickovi. Ti se nejprve rozhodovali mezi třemi kandidáty. „Nakonec jsme toho jednoho vybrali," uvedla Alena Micková. Její manžel přijel k volbám na invalidním vozíku, oba si pochvalovali bezbariérový umístění volební místnosti. 

PRASKOLESY

Mezi páteční 14. a 15. hodinou si přišlo v Praskolesích zvolit svého prezidenta přibližně sto občanů. V obci je celkem 695 voličů. Tak jako i v jiných obcích Berounska, i v Praskolesích se členové volební komise vydají v sobotu dopoledne za některými voliči do jejich domovů. Do včerejšího odpoledne měli zapsané dvě takové žádosti.