Obyvatelé vrážské chatové osady Na Lesích se zřejmě opravy zdevastované komunikace nedočkají. Silnice je samá díra a zejména starší lidé se po ní bojí chodit pěšky. Obec podle vyjádření starostky Hany Maivaldové na vyspravení děr nemá peníze a k návrhu Ivana Vokurky staví odmítavě. „Obci Vráž jsem se nabídl, že silnici opravím na vlastní náklady. Její vyspravení by mě stálo zhruba 168 000 korun. S tím ale zastupitelé, a především starostka Vráže Hana Maivaldová, nesouhlasí. Tvrdí, že bych musel silnici podle platných předpisů rozšířit ze 3 na 8 metrů,“ vysvětluje Ivan Vokurka. Jako vstřícný krok za vyspravení cesty se Ivan Vokurka od obce dožadoval změny územního plánu. „U této silnice mám pozemek, na kterém jsem si chtěl postavit malou chatu. Obec se k mému návrhu staní odmítavě,“ říká Vokurka.

Podle starostky Vráže nepřichází tato změna územního plánu v úvahu. „Pan Vokurka žádal o změnu územního plánu pro pozemky na kraji chatové oblasti k zástavbě rodinnými domy - bydlení individuální. Zastupitelstvo s touto změnou na svém zasedání v uplynulém týdnu nesouhlasilo, i když pan Vokurka nabídl, že opraví přístupovou cestu od Jelena, včetně oboustranného odvodnění. Chatová oblast vznikla v době, kdy nebylo nutné zajišťovat příjezdy, ale jen přístupy k pozemkům. Z těchto důvodů jsou v celé chatové oblasti úzké komunikace charakteru polních cest v šíři okolo 3 až 5 metrů. Pozemky pro bydlení podle nového stavebního zákona a jeho prováděcích předpisů musí splňovat určitá kritéria, jako je například nejmenší šířka veřejného prostranství. Komunikace a chodník zpřístupňující pozemek rodinného domu je 8 metrů. Tyto parametry nesplňuje žádná přístupová cesta v chatové oblasti Na Lesích. Proto byla zamítnuta žádost pana Vokurky, ale i dalších,“ vysvětlila Maivaldová.

Jak dále uvedla, obec se určitému vyspravení děr nevyhýbá. „Pokud se s námi obyvatelé chatové oblasti domluví, že zajistí rozmístění štěrku do děr. V komunikaci, my zajistíme potřebný materiál. Takto již několik let spolupracujeme s chataři v jiných částech obce,“ dodala starostka.

Postoj obce:

Kvůlli dezolátnímu stavu komunikace obec zamítla Ivanu Vokurkovi změnu územního plánu, o kterou požádal 30. srpna. 15. listopadu Ivan Vokurka obci navrhuje, že výměnou za změnu územního plánu komunikaci opraví na vlastní náklady ve výši cca. 168 000 korun.
S tím ale starostka Vráže také nesouhlasí.