Veš vlasová, která už několik týdnů trápí školáky králodvorské základní školy, není pro pracovníky berounské hygienické stanice mimořádným jevem.
„Vši jsou celorepublikovým problémem a během roku se vyskytnou na většině základních škol Berounska i Hořovicka,“ informovala vedoucí epidemioložka berounské pobočky krajské hygienické stanice Alena Tatarová.

Její slova potvrzují i ředitelé některých větších berounských základních škol. „Čas od času se veš vlasová objeví i na naší škole. Vždy ji chytne několik dětí. Jak se jejich výskyt podaří zlikvidovat, hodně záleží na tom, z jaké rodiny dotyčné děti jsou. Pokud jsou z té, která nedodržuje potřebné hygienické zásady, pak je to pro naši školu problém. V takovém případě není jiné cesty, než že se do toho vloží i pedagogové a dětem prohlížejí vlasy a vši s hnidami z nich sami vybírají,“ upozornil zástupce ředitele pro druhý stupeň 2. základní školy Beroun Pavel Herold.

Od začátku školního roku řešili opakovaně výskyt vší i na Jungmannově základní škole Beroun. „Dětem jsme před Velikonocemi dezinfikovali šatní skříňky a na třídních schůzkách chceme rodiče upozornit, aby dětem prohlíželi vlasy,“ uvedl ředitel školy Ivan Souček.

 

Za šíření vší mezi školáky mohou i někteří rodiče

Vedení škol je bezradné. Přestože děti, u kterých se vyskytly vši či hnidy, vyloučí ze školního kolektivu, jejich rodiče je klidně nechají pobíhat s kamarády venku.

Základní škola v Králově Dvoře není jedinná, kde letos vši řádily. S jejich invazí se už potýkaly i další velké školy a jejich vedení se shodují, že doba jejich výskytu je přímo závislá na rodinách postižených dětí. Jedna čtenářka přímo jmenuje rodiče dětí, které byly z králodvorské školy poslány v pátek domů, protože u nich byly zjištěny vši či jejich hnidy. „Děti si museli ve škole vyzvednout rodiče. Aby se mohly vrátit do školního kolektivu, musí přinést potvrzení od lékaře. Celý víkend se ale proháněly venku s ostatními dětmi. Co je platné, že je pošlou ze školy domů, když je nezodpovědní rodiče pustí do kolektivu. Tyto rodiče bych potrestala,“ píše nejmenovaná čtenářka.

Některé rodiny také nemají na likvidaci vší dostatek znalostí a dítěti ošetří hlavu speciálním přípravkem jen jednou. „Tím ale dostatečně nevyhubí hnidy. Vlasy je potřeba ošetřit dvakrát až třikrát po sobě,“ upozorňuje ředitel Jungmannovy základní školy Ivan Souček. Zde se jednou zbavovali vší dva měsíce.

Podle hygieničky Aleny Tatarové není hubení vší jednoduché. „Vši jsou na některé přípravky už rezistentní. Účinný je Diffusil H forte a mechanické vybírání,“ uvedla hygienička. Diffusil prodávají v lékárnách zhruba za 200 korun. „Jeho aplikace je dost náročná. Ve vlasech musí být osm až dvanáct hodin. Existují ale i jiné přípravky,“ upozornila majitelka berounské lékárny Olga Soukupová.