V letošním roce zaznamenali berounští profesionální hasiči výrazný nárůst planých poplachů. Lidé, kteří na krizovou linku profesionálních hasičů volají, si neuvědomují, že kvůli jejich zábavě může někde jinde zemřít člověk. „Do poloviny října letošního roku už jsme absolvovali téměř o třetinu více zbytečných výjezdů než za celý loňský rok, kdy jsme měli celkem osmnáct planých poplachů. Letos už jich máme třiadvacet,“ informoval mluvčí berounských profesionálních hasičů Jiří Zachariáš.

Pokaždé nemusí jít o legraci

Kromě lidí či dětí, kteří na linku 155 volají z legrace, mají plané poplachy na svědomí i poctiví občané. „Lidé vidí, že někde hoří tráva, a hned zavolají na náš dispečink na Kladno. Ten nám pošle zprávu a my jedeme. Až na místě pak zjistíme, že se například jedná o neohlášené vypalování trávy, jako tomu bylo například před pár dny. To jsme měli hlášený požár v Záluží u dálnice D5. Když naše jednotka přijela na místo, našla tam silničáře, jak vypalují trávu. Kdyby to bývali nahlásili, tak bychom hned věděli, že u dálnice nehoří,“ vysvětlil Zachariáš. Nyní se řeší, jaký postih za nezodpovědné jednání silničáři dostanou.

Na nedbalost platí bloková pokuta

„Fyzická osoba může dostat ve správním řízení pokutu až do výše 25 tisíc korun. Podnikatel při opakovaném přistižení až 250 tisíc korun,“ upozornil Jiří Zachariáš. Kromě toho mohou profesionální hasiči uložit za zbytečný výjezd přímo na místě blokovou pokutu. Ta může být až do výše dvou tisíc korun. „Takové pokuty dáváme za ohně z nedbalosti, jako tomu bylo v případě požáru v Lužcích. Paní nechala vařit maso na sporáku
a odešla si někam popovídat. Dostala pokutu tisíc korun,“ informoval mluvčí hasičů. Podle něho to někteří lidé při oznámení požárů občas hodně přehánějí. „Měli jsme například nahlášen požár auta. Po příjezdu na místo jsme ale zjistili, že se řidičovi jen vařila ve škodovce voda v chladiči,“ poznamenal hasič.
Finančí náklady na jeden zbytečný výjezd bývají zhruba ve výši deseti tisíc korun. „Tolik přibližně stojí výjezd zásahové jednotky o šesti profesionálních hasičích a třech autech,“ upřesnil mluvčí berounských hasičů.

Při zásahu v budově České spořitelny v Berouně byla jako příčina domnělého požáru profesionálními hasiči nakonec nalezena vyhořelá tlumivka pod plechovým krytem.