S příchodem nové turistické sezony policisté důrazně varují řidiče před zloději, kteří na Berounsku a Hořovicku vykrádají auta. Během dubna zaznamenaly policejní statistiky celkem 30 případů násilného vniknutí do vozidla a jeho vykradení. „Je to o čtyři případy více než za stejné období loňského roku. Způsobená škoda dosáhla dvě stě osmdesáti tisíc korun,“ upozornila tisková mluvčí berounského policejního ředitelství Veronika Benediktová.

Podle jejího vyjádření řidiči pachatele těchto trestných činů velmi často sami provokují, protože v autech nechávají spoustu věcí. „Když vozidlo opuštějí, neměli by v něm nechávat vůbec žádné věci. Někteří pachatelé dokážou rozbít okno u auta i kvůli třem krabičkám cigaret,“ upozornila Veronika Benediktová.

Velmi často nalákají zloděje autorádia. Ta se dají dost snadno prodat v zastavárnách a různých bazarech. Za rádio zloděj utrží pár stovek, ale vlastníka vozu stojí jeho krádež několik tisíc korun. Majiteli Škody Octavia, kterému na parkovišti u domu zloděj vnikl do vozu koncem dubna a odcizil autorádio, vznikla například vlivem poškození a odcizení autorádia celková škoda za 15 tisíc korun.

V dubnu dokázali zloději na Berounsku během jedné noci vykrást i pět aut najednou. Ke dvěma případům došlo v Berouně a ke třem v Bubovicích. Ze dvou vozů si pachatelé odnesli navigaci i autorádio. V jednom z nich k tomu důvěřivý majitel dokonce zanechal i diktafon.

Lehkomyslnost řidičů je často až zarážející. Začátkem dubna ukradl zloděj z auta v Berouně dokonce i notebook v hodnotě 30 tisíc korun.
Zloděje od krádeže neodradí ani nevábný vzhled vozu. „Mám dvacet let starého favorita, měl jsem v něm jen o pár roků mladší rádio. Jeho hodnota téměř nulová, proto jsem ho z auta nevyndaval. Když jsem s vozem parkoval v Berouně na Závodí, zloději mi vypáčili zámek u dveří a rádio ukradli. Za opravu auta jsem dal pět tisíc korun,“ svěřil se Karel Smutný.