Výstavba nového školního pavilonu při Základní a mateřské škole v Jungmannově ulici v Králově Dvoře je už ve své první fázi. V současné době dělníci připravují staveniště.

Nejprve museli vykácet vzrostlé stromy a vyřezat některé keře. V úterý už rozebírali dlažbu z bývalého parkoviště ve školním areálu. Příprava staveniště bude pokračovat i v dalších dnech.

„Již v této době je škola v Králově Dvoře největší v našem regionu a přístavbou nového pavilonu se její kapacita zvýší o cca 300 žáků," upozornil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

V novém školním pavilonu bude 10 moderních tříd a několik kabinetů. Velkou výhodou přístavby nového pavilonu je úspora prostředků vynaložených na výstavbu tělocvičny a školní kuchyně. Škola již má svou vlastní tělocvičnu, hned vedle ní se nachází moderní sportovní hala a zejména rok staré víceúčelové hřiště, které bude plně k dispozici pro naše školáky.

„Dále můžeme hovořit o úspoře nákladů za vybudování jídelny a kuchyně. V tomto případě sice bude potřeba rekonstrukce a její rozšíření, výdaje však budou podstatně nižší než nová výstavba," vypočítal Petr Vychodil.

Plánovaná cena nového pavilonu přesáhne více jak 120 milionů korun. Dotace bude činit celkem 60 milionů korun a ostatní prostředky bude hradit město Králův Dvůr z vlastních zdrojů.
„O projektu lze beze sporu říct, že se jedná o jeden z největších v historii města," upozornil starosta Králova Dvora.

Nový školní pavilon bude třípatrový. Účelem jeho výstavby je rozšíření kapacity základní školy o 360 dětí. Pavilon by měl mít deset kmenových a čtyři půlené třídy. V pavilonu bude kromě několika kabinetů dokonce i malá a velká tělocvična.

V novém pavilonu by našly umístění i děti ze spádových obcí. Město už se třemi obcemi uzavřelo partnerskou smlouvu o umístění.

„To by bylo fajn, kdyby se díky novému školnímu pavilonu našla v králodvorské škole také volná místa i pro žáky z okolních vsí. Bydlíme v Hudlicích a byla bych ráda, kdyby dcera navštěvovala šestou třídu tam," svěřila se Jarmila Nováková z Hudlic.

Základní školu v Jungmannově ulici Králův Dvůr nyní navštěvuje 508. Z toho je šedesát prvňáčků.
„V prvních třídách máme už tři až čtyři roky stejný počet dětí. V porovnání s přecházejícími roky jich je ale daleko více. Zhruba před patnácti lety jsme jich měli v každé první třídě kolem patnácti," uvedl ředitel Základní a mateřské školy Králův Dvůr Evžen Krob.

Nový školní pavilon by měl být dokončen závěrem roku 2017.