Plechovku nealkoholického pěnivého moku získal každý řidič, který se podrobil dechové zkoušce a prokázali tak, že nepožili před řízením motorového vozidla alkohol. Současně dostali také alkotestr na jedno použití.

Cílem této preventivní akce zaměřené na požívání alkoholu je stejně jako v letech minulých představení a rozšíření povědomí o nápoji pro řidiče, který je plnohodnotnou alternativou z hlediska bezpečnosti a dodržování dopravních předpisů.
Policisté během jediného odpoledne prověřili přes čtyřicet řidičů. Při preventivní akci nebyl žádnému řidiči naměřen alkohol. U jednoho z řidičů, ačkoli nenadýchal, měli dopravní policisté podezření, že požil návykovou látku, proto následně provedli test na drogy. Provedený orientační test na návykové látky pomocí DrugWipe 5+ měl u řidiče positivní výsledek na CA – Cannabis. Řidič byl vyzván k odbornému lékařskému vyšetření spojeným s odběrem biologického materiálu, se kterým souhlasil a podrobil se mu v nemocnici. Policisté řidiči další jízdu zakázali, byl mu zadržen řidičský průkaz.

„Je velmi důležité dostat do podvědomí lidí, že alkohol na naše silnice opravdu nepatří a že ročně zbytečně zmaří při dopravních nehodách životy. Tato preventivní akce je jedna z cest jak na tyto velmi vážné problémy upozorňovat," uvedla policejní mluvčí Lenka Uriánková.

Přitom právě v létě mohou řidiči snadněji podlehnout. A to třeba při návštěvě nejrůznějších festivalů, nebo třeba při grilování s přáteli.
„Pokud ale ten den řídím, tak si prostě pivo nedám, i když jdu třeba s kamarády ven. To si raději vezmu sodovku. Auto potřebuji k práci a nemůžu riskovat," svěřil se nám pětadvacetiletý Tomáš.