Slavnostní zahájení za dohledu zástupců města, tisku i památkářů předznamenalo nedělní Zámecké slavnosti, kdy se prostory otevřely i široké veřejnosti. Věrná rekonstrukce přinesla radost nejen všem turistům, ale potěšila také ředitele Národního památkového ústavu ve Středočeském kraji Vojtěcha Lásku.

„Je to takový můj splněný sen. Před mnoha lety jsem v těchto prostorách, které byly veřejnosti nepřístupny, a kdy zámek využívala i střední průmyslová škola, měl za úkol připravit návrh rekonstrukce objektu. Tenkrát vypadaly mé představy jako nereálné,“ popisuje Vojtěch Láska s tím, že dnešní podoba je možná ještě lepší, než původně zamýšlel.

Příprava nového okruhu trvala několik let a stála mnoho finančních prostředků. „Celková rekonstrukce včetně stavebních prací stála asi 20 milionů korun,“ upozorňuje kastelán zámku Libor Knížek. Celou přestavbu organizovala vedoucí oddělení expozic a restaurování Dagmar Martincová. „Hlavní podíl nejen na otevření této trasy, ale na celém rozvoji zámku má především kastelán a jeho tým,“ uvedla Martincová, pro kterou bylo slavnostní otevření druhého prohlídkového okruhu na zámku zároveň rozloučením s prací u Národního památkového ústavu.

A na co se mohli návštěvníci zámku těšit především? „Prohlídka je zajímavá v tom, že jde o ukázku skutečného bydlení z třicátých let se spoustou autentických drobností. Je zde zcela zachovalý pokoj jednoho z původních obyvatel včetně letecké kombinézy potřísněné krví z jeho tragické havárie,“ popisuje kastelán.

Seniři bojovali ze všech sil
Z ARCHIVU: Senioři se vrhli po hlavě do boje