„Snažíme se pravidelně jednou za tři měsíce něco připravit pro děti, tentokrát jsme měli v programu mezeru, tak jsme se pokusili vymyslet něco originálního,“ vysvětlil v roce 2009 původ závodu tehdejší starosta Chaloupek Jiří Chvojka. Podle něj se z akce mohla stát tradice.

Závod byl tenkrát připraven nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče, a to téměř na profesionální úrovni. Celá trať byla plná náročných překážek, se kterými se všichni závodníci úspěšně poprali. Na stupních vítězů se vystřídalo celkem 27 medailistů, kteří obdrželi věcné ceny. „Ti nejlepší si odnesli čepice, kovbojské klobouky, pexesa, plyšové koníky nebo stolní hry. Každý závodník navíc dostal bublifuk a pro všechny byly připraveny perníčky,“ informovala jedna z organizátorek akce Lenka Jandová.

Všeradické muzeum pravěku
Z ARCHIVU: Nové muzeum vystavilo archeologické nálezy

Samotného závodu se zúčastnilo celkem 46 soutěžících v devíti kategoriích.

Kromě hlavní závodní tratě umístili pořadatelé na hřiště ještě několik stanovišť, kde děti mohly prokázat další dovednosti. Házelo se tomahawkem na cíl, soutěžící chytali udicí rybky na háček, stříleli hokejkou na branku nebo sráželi míčkem pyramidu z kostek.

„Do závodu jsme odstartovali optimisticky, ale trať byla velmi náročná a netrénovaným jedincům brzy došly síly. Byli jsme rádi, že jsme závod ve zdraví dokončili,“ svěřil se soutěžící v kategorii mužů Jiří Stupka. Pořadatelé postupně zvyšovali náročnost trati podle jednotlivých kategorií. Závod byl tak samozřejmě nejsložitější pro dospěláky. „Muži navíc absolvovali celou trať po čtyřech,“ upozornila Lenka Jandová. Pro plnoleté soutěžící čekala v cíli odměna v podobě půl litru piva.

Hořovická heligónka 2013
Z ARCHIVU: Hořovičtí opět přivítali desítky heligónkářů

Vojtěch Plecitý