Beroun chce pomocí dotace získat finanční prostředky na rekonstrukci společenského domu Plzeňka a berounských sportovišť.

Vedení města si uvědomuje, že jde o jednu z posledních možností dosáhnout na evropské peníze určené pro volnočasové aktivity. Právě pro to boj o jedny z posledních dotací nenechávají náhodě a vyzvali o pomoc i veřejnost. Na webových stránkách města tak obyvatelé města měli možnost hlasovat v anketách k oběma projektům a zároveň nastínit své nápady. Výsledky anket jsou součástí žádostí o dotace.

„V případě první ankety k projektu nazvanému Sejdeme se na Plzeňce mohou respondenti odpovídat například na to, zda mají ve společenském domě vzniknout prostory pro alternativní kulturu, nebo zda se má počet akcí pořádaných ve Společenském domě Plzeňka zvýšit," uvedla mluvčí berounské radnice Pavla Švédová.

Druhá anketa se týká projektu nazvaného Sportujeme rádi. V rámci tohoto projektu se Beroun pokusí získat finance na rekonstrukci tří hřišť. Jde o opravu hřiště na Vorlu, sportovního areálu 2. ZŠ v Preislerově ulici a basketbalového povrchu na městském hřišti v Hlinkách. Areál na Vorlu by se dle plánu mohl rozdělit na hřiště pro nohejbal, v druhé části by mohla vzniknout plocha s venkovními posilovacími a cvičebními stroji určená pro mládež, střední a starší generaci. Součástí žádosti bude také vybudování nového víceúčelového hřiště, které se dlouhodobě plánuje v areálu ZŠ na Wagnerově náměstí.

„Na toto hřiště dokonce existuje projekt včetně stavebního povolení," uvedla Endrlová s tím, že projekt nového víceúčelového hřiště počítá s vybudováním ploch pro atletické disciplíny, jako je skok do dálky, do výšky, vrh koulí, ale také se dvěma plochami pro míčové hry. Jednou z podmínek pro získání dotace je, že hřiště budou v odpoledních hodinách a o víkendech sloužit veřejnosti.

Na přípravu podkladů nemělo město Beroun moc času. To přiznávají i zaměstnanci radnice.

„Vše je opravdu narychlo, protože poskytovatel dotací zkrátil termíny pro podání žádostí s ohledem na blížící se konec programového období 2007 – 2013. Snahou je vyčerpat všechny dotace poskytnuté Evropskou unií. Proto musí být všechny podpořené projekty dokončeny a proplaceny nejpozději do poloviny roku 2015," vysvětlila městská architektka Dana Vilhelmová.