Odchyt raků a ostatních živočichů posunul začátek stavby protipovodňových opatření v Hořovicích na Červeném potoku o několik týdnů. Podle zástupců Povodí Vltavy by tato změna neměla ohrozit dokončení stavby. „Plánovaný termín pro ukončení všech stavebních prací je stále letošní říjen,“ konstatovala za Povodí Vltavy Michaela Pohůnková. 

Protipovodňová opatření mají chránit obyvatele Hořovic před dalšími záplavami, a to v zastavěné části města ve směru na Osek. V minulosti zde docházelo k takzvanému vybřežování velké vody.

Celkové náklady protipovodňové ochrany Hořovic dosáhnou 21,6 milionů korun. Jedná se o prodloužení stávajících protipovodňových opatření proti proudu Červeného potoka směrem k obci Osek. Současný projekt má zajistit například rozšíření koryta Červeného potoka a výstavbu ochranných zdí.

Stavba si vyžádá i dopravní omezení. „A to pouze na nábřeží Hynka Šlosara, a to kvůli navýšení nábřežní zdi, stavbě nové zdi a přeložce plynu,“ upřesnila Pohůnková. Hořovickou stavbu protipovodňových opatření podpoří dotační titul s názvem Podpora prevence před povodněmi II, jehož správcem je ministerstvo zemědělství. Mezi zajímavosti Červeného potoka patří to, že jeho název se odvozuje od načervenalé barvy, kterou potok míval díky vysokému obsahu železa.

Na Červeném potoku je v současné době pozastavena oprava přilehlé komunikace (viz foto z loňského roku), kterou město projednává s krajem.