Tehdejší návrat do své domoviny poznamenal i přátelství dvou dívek – Boženy Lepičové a Marie Miorelli. Boženka tehdy dostala na památku od Marie přívěsek srdíčka, Boženka zase Marii obdarovala sazenicemi švestky, neboť si je Italové velmi oblíbili.

Ilustrační foto
Kdo způsobil nehody? Policie pátrá po řidičích, kteří z místa srážky ujeli

Právě příběh vypovídající o vztazích mezi Čechy a Italy byl námětem pro projekt místní základní školy. Koncem ledna se v jedné třídě sešli žáci 4. a 5. třídy, současný a bývalý starosta Chyňavy, starostka Unhoště a ředitelka tamější ZUŠ, učitelé ze ZUŠ Milín a jejich tři bývalé studentky, manželé Regaiolli spolu s paní Beerovou, která dnes nosí „zděděné“ srdíčko na krku, a jejími vnuky.

Mimo obecných reálií si žáci vyslechli také vyprávění potomka italských vysídlenců a brzy měli svůj pracovní list plný. Nejen u žáků sklidil velký úspěch animovaný film postavený na zmiňovaném příběhu, který vytvořili učitelé a studentky ze ZUŠ Milín. Po zhlédnutí filmu už na malé studenty čekal úkol nejtěžší – natočit za pomoci modelíny, pastelek a tabletu vlastní, jednoduchý animovaný film.

Ilustrační foto
Pozor na věci v autech. Mohou se zalíbit nenechavcům
Ilustrační foto
Na příměstský tábor se ještě dostanete. Chtějí tam dětem představit kroužky