Nepojistné dávky se budou vyplácet takzvanou sKartou. Příjemci mohou být prozatím několik týdnů v klidu. Zástupci úřadu práce musí mít nějaký čas na přípravu. Přechod na nový systém výplaty dávek bude probíhat postupně, je plánovaný na několik měsíců.

SKarty se lidem začnou vydávat na základě dopisu úřadu práce. „Lidé si ji budou moci vyzvednout na základě dopisů, které jim pravděpodobně od přelomu července a srpna budeme rozesílat," uvedl zástupce berounského úřadu práce. Dostane ji každý, kdo pobírá některou ze sociálních dávek, kromě důchodů a nemocenského. Česká spořitelna zašle klientovi potřebné PIN.

Komu bude karta vydána, tomu budou dávky zasílány přes sKartu. Nejprve se začnou vydávat karty klientů státní sociální podpory. Jedná se například o rodičovský příspěvek a přídavky na děti.

SKarta bude fungovat jako normální platební karta. Nebude s ní možné platit v baru či herně. Tím by se mělo zabránit zneužívání sociálních dávek.
Situaci kolem sKaret budeme nadále sledovat. V příštích vydáních Berounského deníku se k této novince úřadu práce vrátíme.

Máte dotazy k sKartám, na které byste chtěli odpovědět? Otázky můžete odesílat do diskuze Berounského deníku na internetové adrese www.berounsky.denk.cz.