„Lidé, kteří kolem procházejí, by si mohli myslet, že naše snažení pohaslo. Tak to ale není, viditelné pracovní dění se ze střechy postupně přesunulo za téměř metrové obvodové zdi," říká za občanské sdružení Zděná Aleš Krajdl.

A co vše se Zaječovským 
v letošním roce podařilo? „Strhli jsme podbití ve velkém sále a kompletně jsme obnažili všechny klenby původních oken. Také jsme pokračovali v pokládce hrubých podlah v prvním patře," popsal Aleš Krajdl.

Do plánovaných podzimních úprav patří výstavba komína 
a usazení masivních ručně hoblovaných falešných stropních trámů. „Další činnosti se budou odvíjet od získání stavebního povolení," zmínil zástupce sdružení Zděná.

Zaječovští postupně dospěli k tomu, že chtějí Zděné vrátit původní podobu. „Což znamená návrat k vysokým a úzkým oknům. Přestože je to pro nás mnohem pracnější a nákladnější cesta, vnímáme tento krok jako rozhodnutí správným směrem. S okny bude korespondovat trámový překládaný strop, jehož skutečnou ozdobou budou přiznaná stará prkna s nádhernou vyšlapanou patinou a podpisy našich prarodičů v podobě inkoustových kaněk, neboť prkna jsme dovezli ze staré školy. Rádi bychom do interiérů Zděné vnesli co nejvíce původních prvků či materiálů 
v selském rustikálním stylu," doplnil Aleš Krajdl. Zděná má v budoucnu nabídnout prostory pro kulturní i sportovní vyžití.

Sdružení na záchranu Zděné bylo založené před třemi lety. Jeho zástupci za velký úspěch považují především to, že má budova už novou střechu. Snažení Zaječovských při záchraně Zděné navíc zachytil dokument. Úspěšně skončila i účast v cyklu Příběhy neobyčejné energie, kde Zaječovští získali za první místo půl milionu. Finanční prostředky samozřejmě podpoří rekonstrukci. Stejně tak, jako výtěžky z kulturních akcí, které občanské sdružení pořádá.