Havarijní stav střechy trápil představitele města hodně dlouho. Ale na opravu střechy, která by si vyžádala náklady ve výši několika milionů korun, nebyly finanční prostředky.

„Rekonstrukce poničené střechy zámku by se pohybovala mezi pěti až sedmi miliony korun. Abychom mohli na tuto investiční akci požádat o dotaci, museli bychom mít zpracovaný položkový rozpočet, který by sám o sobě město stál 350 tisíc korun. Což je opravdu hodně," vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

„Protože jsme řekli, že zámek budeme opravovat jen z poskytnutých dotací, rozhodli jsme se u jeho střechy pro provizorní opravu, která by nebyla tak drahá. Památkáři s naším nápadem souhlasili," znamenal starosta Králova Dvora.

Opravená část střechy tak nemá tradiční krytinu, protože na ní město nechalo položit plech. „To, že je střecha z plechu, není z dálky vůbec vidět. Plech jsme také nechali nastříkat stejnou barvou jako má ostatní krytina," uvedl Petr Vychodil.

Za novou plechovou střechu město zaplatilo místo nějakých pěti až sedmi milionů korun jen kolem čtyř set tisíc korun.
„Je to jen dočasná oprava střechy zámku, která má ale velmi dlouhou životnost. Do zámku nyní konečně nezatéká," upozornil starosta Králova Dvora.