Zámek ve Svinařích, který se ještě před několika lety nacházel téměř v troskách, povstává rukou svého majitele doslova z popela. Náročné rekonstrukce si podle všeho vyžádají obrovskou sumu sto padesáti milionů korun. Pokud se historická stavba dočká i další pomoci z dotačních titulů, mohl by být již za několik let zámek plně zpřístupněn široké veřejnosti.

„Rekonstrukce zámku začala zhruba před třemi lety, kdy jsme získali stavební povolení,“ přibližuje situaci majitel areálu Jiří Nosek. Objekt byl podle jeho slov ve zbídačeném stavu. „Na budovách chyběly střechy nebo byly prolomené, historická budova byla zcela prázdná, na podlahách místy nebyly dokonce parkety, okna tu byla vytlučená,“ líčí majitel.

Zámek se pomalu navrací k životu

V dnešní době je historická budova z větší části opravená a v loňském roce začal majitel s rekonstrukcí historické sýpky, která je podle památkářů pozůstatkem středověké tvrze ze 13. století. „Prostory sýpky jsou skutečně impozantní. Samotná rekonstrukce byla také velice zajímavá,“ říká Jiří Nosek, podle kterého se největším oříškem stalo shánění šestnáctimetrových trámů. „Spojil jsem se s několika pilami, a když už se situace zdála být neřešitelná, pomohl svinařský starosta, díky němuž dnes sýpka stojí,“ vypráví majitel zámku. V posledních měsících se v areálu pilně pracuje na revitalizaci parku a zeleně.

Snad pomohou dotace z unie

Největší vrásky na čele dělá asi výše nákladů odhadnutých na celkovou rekosntrukci zámeckého komplexu. „Ta činí asi sto padesát milionů korun,“ připouští Jiří Nosek, Pomoc při záchraně památky samozřejmě poskytly různé dotační tituly z krajského úřadu i z ministerstva kultury, ale nyní se majitel zámku spoléhá především na finanční pomoc z fondů Evropské unie. „Pokud se nám podaří získat tyto prostředky, pak budou opravy ukončeny do dvou až tří let.

V opačném případě se nejspíš plány protáhnou zhruba na pět až sedm let,“ vysvětluje.

„Vznikne tu takový multifunkční prostor, kde by se měly setkávat jak ziskové tak neziskové aktivity,“ říká Jiří Nosek. Návštěvníci zámku se budou v budoucnu moci potěšit expozicemi ve dvou galeriích, které navazují na historické kořeny svinařského zámku, divadelními scénami nebo lázeňskými službami.

K dispozici bude ubytování i široké spektrum nejen kulturních, ale i sportovních aktivit.