Šárka Endrlová, starostka Berouna

1. Osobně se domnívám, že kauza kolem Davida Ratha, kterou nyní můžeme sledovat, je jen pomyslnou „třešničkou na dortu" současné politické scény.

2. V současné chvíli vám vůbec nemohu dát na tuto otázku konkrétní odpověď. Žádný osobní tip na člověka, který by měl vystřídat Davida Ratha na postu hejtmana Středočeského kraje, zatím nemám. Měl by to být ale člověk, který staví zájmy kraje nad své osobní.

3. Domnívám se, že současná situace kolem Davida Ratha zamíchá kartami krajských voleb. Do jaké míry bude mít kauza vliv na výsledky pro ČSSD, to nedokáži posoudit. Ale obávám se, že potencionální voliči této strany se nyní přikloní ke KSČM.

Jiří Oberfalzer, senátor

1. Z celé kauzy, kterou nyní sledujeme v souvislosti s Davidem Rathem, jsem v šoku stejně jako všichni ostatní. Nezastávám názor, že se jedná o politicky motivovanou událost. Pevně věřím, že na celé kauze policie pečlivě pracovala, pracuje a že celý případ dotáhne do konce.

2. Na otázku, kdo by měl nyní zasednout do hejtmanského křesla po Davidu Rathovi, nedokáži s určitostí odpovědět, protože neznám tolik poměry na kraji. Určitě to bude někdo z ČSSD, koalice zůstane, ale konkrétní jméno nedokáži v tuto chvíli říct.

3. Nemyslím si, že by tato událost výrazně zhoršila výsledky ČSSD v krajských volbách. Může se ale stát, že ve středních Čechách oslabí a nevznikne zde levicová koalice.

Petr Vychodil, starosta Králova Dvora

1. To, co se děje kolem kauzy Davida Ratha samozřejmě sleduji, ale prozatím se k tomu všemu nechci nijak konkrétněji vyjadřovat. S vyjádřením počkám, až budu mít o celém případu více informací. Tím, co se ale v současné době děje, jsem velmi překvapen.

2. Kdo by měl nahradit současného středočeského hejtmana Davida Ratha? Já si myslím, že by mohla dokonce vzniknout i nová koalice a hejtmanem tak nemusí být politik za ČSSD, ale zcela někdo jiný.

3. Do voličů ČSSD nevidím. Situace, která se kolem Davida Ratha odehrává, může mít na stranu ČSSD negativní dopad, ale i pozitivní. David Rath má mezi lidmi hodně nepřátel, takže vážně nevím, co z toho všeho může vzejít.

Ondřej Vaculík, starosta Hořovic

1. Je to záležitost nesmírně nemilá, a to hlavně proto, že lité ztrácejí důvěru ve spravedlnost a morálku veřejné správy. Všestranně bychom měli situaci hodnotit tak, že se jedná o závadu společenskou a politickou a nezíská na tom žádná strana. Tratit budeme všichni, kdo jsme voleni do veřejných funkcí. Naopak se za tím kryje velmi důsledná práce orgánů, které se snaží postihnout všechny trestné činy a nekalá jednání, které se ve společnosti dějí. Nepatřím mezi ty, kteří si myslí, že se jedná o zinscenovanou věc.

2. Nerad bych o tom spekuloval.


3. Sama ČSSD vnímala Davida Ratha jako člověka, který jedná příliš autoritativně. Straně to až tolik uškodit nemusí.