Provoz vodovodu a kanalizace, ale také schválení rozpočtu pro rok 2008, patřilo mezi hlavní body programu veřejného zasedání zastupitelstva Hostomic. Jeho členové i obyvatelé Hostomic a okolí se na něm letos poprvé sešli v prostorách hostomické hasičské zbrojnice.

Zastupující správce hostomické vodárenské a kanalizační společnosti Josef Mladič zhodnotil dosavadní provoz vodovodu a kanalizace ve městě. „Hostomice měly smůlu při výběru dodavatele při realizaci vodovodu, kanalizace a čistírny,“ uvedl Josef Mladič. Podle něj se nepovedl ani projekt na čistírnu. Nedostatky, které se projevují převážně v úniku pitné vody, navrhuje řešit postupně. Zároveň doporučil změnu při řízení provozu. „Vzhledem k tomu, že město si objednává všechny práce spojené s údržbou dodavatelsky a zásadní požadavky se odsunují, není v silách města plnit zákonné povinnosti provozovatele. Situaci navrhuji řešit výběrem nového provozovatele,“ doporučil Josef Mladič řešení pro příští období. Zastupitelstvo bude tuto záležitost dál projednávat.

Zásadní položkou letošního rozpočtu Hostomic je částka pro přípravu a pokračující výstavbu dalších etap vodovodu a kanalizace. Jeho další specifickou součástí je lesní hospodářství města. Další položky rozpočtu vyplynuly z projednávání s jednotlivými organizacemi. Jedná se především o požadavky základní školy, mateřské školy a sboru dobrovolných hasičů.

Návrh rozpočtu Hostomic, který dosahoval na straně příjmů 26,251 milionu korun a 26,24 milionu korun na straně výdajů, byl doplněn o dvě další položky. Zastupitelstvo schválilo podporu při opravách místního kostela. Záchranu hostomické památky podpoří město padesáti tisíci korunami. O tuto částku bude snížena položka na výstavbu další etapy kanalizace. Jednomyslně byl schválen také požadavek sportovního klubu. Patnáct tisíc korun, které budou využity výhradně pro žákovský oddíl, rozpoutal širší diskusi. Přestože zastupitelstvo Hostomic souhlasí s podporou zájmových aktivit dětí, mezi městem a sportovním klubem nedochází ke shodě při platbách za vzájemný pronájem sportovišť. „Rádi se zúčastníme společných jednání a urovnání vztahů. Výdaje na provoz školního hřiště a hřiště sportovců se však liší. Udržovat travnatou plochu je něco jiného než pevný povrch,“ uvedl Stanislav Plecitý ze sportovního klubu Hostomice. „Výchově mladých sportovců věnujeme rádi svůj volný čas. Žádáme o finanční podporu k zajištění základního sportovního materiálu,“ dodal za hostomické sportovce Jan Špicl.

Dalším bodem veřejného zasedání zastupitelstva Hostomic bylo navýšení vodného a stočného o změnu DPH, které se zvyšuje z pěti na devět procent.

 

Nejvyšší výdaje města v roce 2008

_______________________________v tisících korun

Vodovod - 4.423
Kanalizace - 5.377
Provoz základní a mateřské školy - 3.202
Péče o vzhled Hostomic a pod ně spadajících obcí - 510
Veřejné osvětlení - 300
Silnice a ostatní komunikace - 100