Ty obce, které čekaly na podpis dotace z Regionálního operačního programu, se obávají, že peníze vůbec dostat nemusejí.

Obavy starostů a dalších lidí, kteří už mají pro letošek peníze z kraje schválené, také nejsou tak úplně od věci. O peníze sice nepřijdou, ale mohou se pozdržet. V tuhle chvíli ovšem nikdo neví, jak dlouho může takové zpoždění trvat.

„Pokud jde o již schválené krajské dotace, dojde zřejmě k jejich zdržení, a to v řádu několika týdnů. Aby to lidé špatně nepochopili, o těchto dotacích opravdu nerozhoduje hejtman, ale úřad regionální rady, který pracuje naprosto bez problémů, a dotace, o nichž mluvíme, nebyly nikterak zmanipulovány," vyvrací obavy Robin Povšík.
Už od úterka se proto snažíme spojit s poslancem z Berounska Richardem Dolejšem, který je zároveň krajským zastupitelem a byl i blízkým spolupracovníkem Davida Ratha. Vyjádření, jak sám nyní situaci kolem dotací z Regionálního operačního programu vidí, se nám ale do současné chvíle nepodařilo získat. Richard Dolejš nezvedá mobilní telefon, nereaguje ani na sms zprávy.

Přitom řada měst a obcí právě i z berounského regionu by ráda věděla, zda se s penězi mohou rozloučit.
Na podpis schválené dotace například čekal i Beroun. „Dotaci na obnovu pěti stávajících dětských hřišť jsme sice již měli schválenou, bývalý hejtman ji ale dosud nepodepsal. Obávám se, že tento projekt bude ohrožený," konstatovala starostka Berouna Šárka Endrlová. Projekt s názvem Mají si kde hrát přitom měl zmodernizovat dětská hřiště  Na Parkáně, na Městské hoře, v ulici Průběžná, na Zdejcině a na Velkém sídlišti. Jak se ale zdá, děti si na nové herní sestavy budou muset nechat zajít chuť.

Hořovičtí věří, že jejich projekty ohrožené nejsou. „Máme smlouvu na dva projekty, které mají být podpořené z dotačních titulů, o nichž rozhodovala rada Regionálního operačního programu. Jedná se o rekonstrukci autobusového nádraží a vybudování cyklostezky. Tyto akce jsou již podložené smlouvou, vyprojektované a vysoutěžené. Myslím si, že není možné, aby se od nich stát distancoval," podotkl starosta Hořovic Ondřej Vaculík.
Z Regionálního operačního programu by měly přijít finanční prostředky i do Králova Dvora. Z evropských fondů má na základě podepsané smlouvy dostat na rekonstrukci místního zámku patnáct milionů korun. Část získaných peněz půjde podle starosty Králova Dvora Petra Vychodila také na splátku za koupi zámku, který město loni v září získalo od Josefa Launa za 13,5 milionu. Králův Dvůr zatím splatil osm milionů korun.

„Dotaci na zámek už máme potvrzenou a mezi městem a středočeským krajem je již i podepsaná smlouva. Věřím tomu, že ji bude respektovat i nové vedení kraje. V pátek je výběrové řízení. Přesto vše si ale po něm zažádám o písemný souhlas se zahájením stavby," upozornil Petr  Vychodil.