Pozemky patří Římskokatolické církvi a zdičtí sportovci je mají v pronájmu. S placením nájmu mají ale problémy. V loňském roce církvi na nájemném dlužili 112 tisíc korun. Nemalou finanční částku za ně nakonec zaplatilo město, které Tělovýchovné jednotě poskytlo dotaci.

Také čtěte: František Bulava: V cíli jsem si řekl, že jsem to dokázal a těšil se na pivko

„Tyto pozemky patří Římskokatolické církvi už od padesátých let. Stejně tak pozemky pod naším hřbitovem. Problém se hřbitovem se nám už podařilo vyřešit a po právní stránce je vše v pořádku. Církev sice nechce pozemky prodat, ale v současné době je máme v bezplatném pronájmu," vysvětlil starosta Zdic Antonín Sklenář s tím, že nyní se snaží dát do pořádku náležitosti kolem pozemků, na kterých stojí zmiňovaná sportoviště.

Aby město mohlo do úprav fotbalového či volejbalového hřiště v budoucnosti investovat nějaké finanční prostředky a případně i dotace, musí mít všechny právní vztahy v pořádku. „Rádi bychom od římskokatolické církve pozemky pod sportovišti odkoupili. Oni je ale prodat nechtějí. Souhlasí ale se směnou," vysvětlil starosta Zdic.

Vedení města proto vytypovalo a připravilo pozemky, které mají stejnou hodnotu, jako ty pod sportovišti Tělovýchovné jednoty. „Nyní obě strany zajišťují znalecké posudky na své pozemky. Až budeme znát jejich cenu, budou jednání pokračovat," poznamenal Antonín Sklenář.

Představitelé Zdic by byli rádi, kdyby se směna pozemků uskutečnila co nejdříve. Tělovýchovná jednota patří k neziskovým organizacím a církvi za pronájem pozemků platí dost peněz.

Nepřehlédněte: Nezaměstnaných lidí na Berounsku ubylo

Na konci loňského roku bylo v Tělovýchovné jednotě Lokomotiva Zdice zaregistrováno celkem 166 členů, z toho 99 dětí. Na činnost organizaci přispěli v roce 2016 dotací Středočeský kraj i MŠMT. Největším podporovatelem sportovních oddílů je ale město Zdice.

Podmínkou Římskokatolické církve pro další jednání ve věci majetkoprávního vypořádání s městem Zdice bylo uhrazení dluhu na nájemném. V případě směny pozemků s církví, připadnou pozemky pod sportovišti městu.