Uplynulo několik roků a situace je zcela opačná.

Kapacita základních škol náporu nových žáků nestačí a představitelé obcí se musejí zabývat jejich rozšířením. Ve Zdicích dokonce přemýšlejí o výstavbě nové školní budovy. Ta patří dokonce k prioritám současného vedení města.

Zdickým se letos podařilo úspěšnou realizací výstavby další budovy mateřské školy ve městě odvrátit problémy s kapacitou mateřských škol a nyní jsou na řadě základní školy.

„Je třeba se dívat do budoucnosti a pokračovat v započatém procesu centralizace školských zařízení ve městě. Pro město je teď prioritou dokončení rekonstrukce budovy základní školy pro I. stupeň a výstavba nového areálu pro II. stupeň základní školy, která by měla být umístěna na místě bývalé budovy staré mateřské školy," uvedl poslanec a místostarosta Zdic Richard Dolejš.

Výstavba nové budovy základní školy je však podmíněna získáním dotací z evropských a krajských fondů.

„Udělám maximum pro to, abychom byli úspěšní. Věřím proto, že se vedení města podaří zajistit potřebné finanční prostředky," uzavřel Richard Dolejš.

Než se městu podaří tento projekt zrealizovat, bude budova staré mateřské školy po potřebných úpravách provizorně využívána pro potřeby školní družiny. Tím se do doby, než bude zrealizována výstavba nové budovy II. stupně školy, vyřeší nedostatek kapacity v základní škole.