Oblastního kola již 27. ročníku soutěže Hlídek mladých zdravotníků se zúčastnilo devadesát nadšenců z řad prvního i druhého stupně základních škol. Soutěž se konala u Základní školy Králův Dvůr. Podle ředitelky Českého červeného kříže Beroun Jany Kučerové, která akci pořádala, je smyslem především naučit děti poskytovat první pomoc.

„Soutěž je určena pro pětičlenná družstva, která soutěží ve dvou kategoriích. Té pro mladší hlídky se zúčastnilo padesát dětí a o deset méně jich bylo v kategorii starší hlídky. Soutěžící museli projít sedmi stanovišti, kde plnili úkoly, za které sbírali body. Na mladé zdravotníky tak čekalo například ošetření, umělé dýchání nebo přeprava raněných,“ uvedla Jana Kučerová. „Soutěže se mohly zúčastnit děti navštěvující kroužek Mladého zdravotníka, který vedou učitelky na základních školách nebo pracovnice v družině. Na tři nejlepší družstva v každé kategorii čekaly malé odměny. Družstvo dostalo medaili a ti nejlepší i diplom,“ řekla Kučerová.

Podle ředitele Základní školy v Králově Dvoře, u které se akce konala, má soutěž vysokou úroveň a úkoly, které soutěžící plnili, byly celkem náročné. „Nesmírně si vážím všech, kteří navštěvují kroužky Mladých zdravotníků, a tolik toho dokáží. Soutěžící, kteří jsou z řad dětí, umí například recuscitovat, zastavit tepenné krvácení a zachránit tak život, což by nedovedl lecjaký dospělý,“ sdělil ředitel školy Evžen Krob. Soutěž je postupová a vítězná hlídka z okresního kola tedy postupuje do kola regionálního. Vítězové regionálních kol si pak změří síly na národním kole. „Krajské kolo organizuje také Český červený kříž a bude se konat na stejném místě jako dnes, tedy u Základní školy v Králově Dvoře, a to 24. května,“ uvedla Jana Kučerová. „Této akci rádi poskytujeme zázemí, protože je na ní vidět, jak se mladí zdravotníci tomuto oboru věnují,“ dodal Evžen Krob.