Podle původních informací jich mělo vyjet deset. „Vyjíždějí průběžně. Zemědělci na Berounsku přizpůsobili blokádu i své práci," vysvětlil za okresní agrární komoru její tajemník Stanislav Abrahám.

Zemědělská technika projela trasu mezi Bykoší a Tmaní za třicet minut. Jediného, koho zbrzdila, byl cyklista a redakční auto, se kterým se redaktor po trase zemědělských strojů také vydal. Na konci trasy řidiči traktorů zaparkovali na poli vedle obce Tmaň. Je velmi pravděpodobné, že si blokády u Bykoše mnoho lidí ani nevšimlo. „Vůbec o ničem nevím. A myslím, že je to zbytečné. Nikdo tím ničemu nepomůže," uvedl mladý muž z Bykoše. Zcela opačný názor měl Václav Průcha. „O akci zemědělců samozřejmě vím a plně s ní souhlasím. Je potřeba, aby upozornili na to, jak jsou omezováni," konstatoval obyvatel Bykoše Václav Průcha.

Blokáda se včera konala mezi devátou a jedenáctou hodinou dopolední. Zemědělci k nim přistoupili kvůli zrušení takzvané zelené nafty a zavedení spotřební daně z vína. „Bojujeme za to, abychom byli konkurenceschopný dovozovým potravinám," dodává navíc tajemník okresní agrární komory Stanislav Abrahám. „Zvýší se nám náklady a ceny námi vyrobených potravin budou dražší, byli bychom znevýhodnění proti dovozcům," upozornil na dopad zrušení zelené nafty a zavedení spotřební daně z vína.

Na silnice Berounska a Hořovicka včera vyjeli přibližně tři desítky zemědělských vozidel. Pohybovaly se kolem již zmíněné Bykoše, Rpet a Mořiny. Podle policie nedošlo k žádným komplikacím. „Dopravní inspektorát neměl hlášené žádné dopravní potíže, které by souvisely s větším počtem traktorů a další zemědělské techniky na silnicích. Nemáme ani žádný poznatek od lidí ohledně kolon. Vše proběhlo v pořádku, nedošlo ani k žádné dopravní nehodě," uvedla ke včerejší akci zemědělců policejní mluvčí Lenka Uriánková.