Houbařit se dá i nyní v zimě, jak je patrné ze snímku. V lesích rostou hlívy ústřičné, které se staly vyhledávaným druhem hub pro svoje příznivé účinky na lidské zdraví. Oblíbeným pokrmem z hlívy je třeba falešná dršťková polévka, chutná je i osmažená po předchozím ochucení kořením. Vyníkající je v klasickém trojobalu jako řízek. Třebaže dnes hlívu zakoupíte v kdejaké prodejně, správný houbař si ji dojde nasbírat do lesa. Houba roste od pozdního podzimu do jara, podle toho, jaké je právě počasí. Teploty kolem nuly a tudíž ani menší mrazík jí nevadí. Při jejím sběru bychom měli dát pozor, aby plodnice nebyly přemrzlé. Pokud houba naroste a pak zmrzne, nevadí to. Vedle hlívy se dá také sbírat penízovka sametonohá, která je vynikající do polévek. V zimě roste několik druhů hub, ale ne všechny jsou jedlé. Na stromech můžeme najít vedle hlívy ústřičné i její příbuznou hlívu hnízdovitou, která je někdy zbarvená do lososové barvy, ale není jedlá.