Žáci devátých tříd, kteří neuspěli v prvním kole přijímacích zkoušek na střední školy, si budou muset na druhou šanci v letošním roce počkat o něco déle, než tomu bylo v uplynulých letech.

Zatímco první kolo přijímacích zkoušek je pro všechny střední školy jednotné, o tom, kdy se bude konat druhé kolo, rozhodují pouze ředitelé škol. Ti ale letos musejí s vyhlášením termínu druhého kola počkat do doby než proběhnou odvolací řízení. Další kolo přijímacích zkoušek mohou totiž školy uspořádat až po skončení odvolacích řízení. Přihlášky pro druhá kola už žáci odevzdávají škole, na kterou se hlásí. Ta musí sedm dní před přijímací zkouškou uchazeči poslat pozvánku.

„Proto zatím nevíme, kdy se na naší škole druhé kolo přijímaček uskuteční. Počítáme ale, že to bude někdy v druhé polovině května,“ uvedl ředitel Obchodní akademie, střední pedagogické školy a jazykové školy Beroun Ivan Šlemín. Na této střední škole ale dostanou druhou šanci pouze žáci, kteří se hlásí na pedagogické lyceum či předškolní pedagogiku. „Třídy obchodní akademie a ekonomického lycea jsme naplnili hned po prvním kole. Pro druhé kolo přijímacích zkoušek máme volná dvě místa na pedagogickém lyceu a dvě místa ve třídě oboru předškolní pedagogika,“ vysvětlil Ivan Šlemín.

Střední zdravotnická škola má volných míst daleko více. Přestože přijala po prvním kole přijímacích zkoušek více dětí než v loňském roce, vedení školy vyhlásilo termíny pro druhé i třetí kolo. Poslední se koná o letních prázdninách. „V oboru zdravotnický asistent potřebujeme obsadit ještě pět volných míst a v oboru sociální péče a pečovatelská činnost devět,“ upozornila ředitelka Střední zdravotnické školy Beroun Drahomíra Boubínová.

Pouze soukromé školy nemusejí čekat na ukončení odvolacích řízení. Většina z nich už tak má další kolo přijímaček za sebou. „Druhé kolo u nás proběhlo třetího a čtvrtého května. Požadovaný počet studentů ale nemáme ani po něm. Další kolo už naše škola zřejmě vyhlašovat nebude,“ informovala sekretářka školy Pavlína Hnátková.

Druhé kolo přijímacích zkoušek nebude letos vyhlašovat berounské a hořovické gamnázium. „Třídu čtyřletého i osmiletého gymnázia jsme letos naplnili během prvního kola přijímacích zkoušek. Další kolo vyhlašovat nebudeme,“ upozornil ředitel Gymnázia Hořovice Jiří Vlček.