Postrachem supermarketů prý ne〜jsou drobní lapkové a důchodci, kteří si snaží přilepšit krádežemi. „Je to právě naopak. Nejvíce u nás řádí organizované gangy překupníků. Ti ukradené zboží dále prodávají,“ řekla Gabriela Zelinková, která pracuje jako vedoucí oddělení potravin jedné z poboček supermarketu Kaufland.

Mezi nejžádanější zboží patří alkohol a kosmetika

Nejvíce překupníky zajímá alkohol a kosmetika. Tento sortiment zboží jde totiž nejlépe zpeněžit. „Například jsme chytli zloděje, který bez ostychu plnil svou cestovní tašku lahvemi likéru. Jiný se zase pokoušel vynést celou krabici čokolády,“ popsala Zelinková praktiky nenechavců.

Velké obchodní domy si najímají detektivní agentury. Jejich zaměstnanci pečlivě sledují dění v prodejně průmyslovými kamerami. Kromě toho zboží střeží ještě detektivové v civilu, kteří se chovají jako běžní zákazníci. „Někdy jsou zloději při zadržení agresivní. Proto radím spolupracovníkům, aby se je nesnažili sami chytit a aby nechali tuto práci profesionálům,“ doplnila Gabriela Zelinková.

Krádeže netrápí pouze potravinové řetězce, ale také drogerie či elektra. „U nás jsou velkým problémem mladí narkomani. Uloupené zboží prodávají za poloviční cenu přímo na ulici. Zloděje na první pohled nepoznáte, kradou i nenápadní lidé,“ řekla prodavačka drogerie Alena Blažková.

Penzisté ukradnou i psí paštiku nebo kostku droždí

Nad některými krádežemi zůstává rozum stát. Třeba, když penzista ukradne psí paštiku nebo kostku droždí. „Už léta k nám chodí jeden důchodce, který je zřejmě kleptoman. Na něj si však dáváme pozor hned, jak vstoupí do lokálu,“ řekl majitel samoobsluhy Josef Kašpar.

Občasným problémem jsou děti, které dostanou chuť na zmrzlinu či žvýkačku. „Měli bychom to hlásit přímo škole, to my neděláme, rovnou voláme rodičům, ať si nezbedníka sami srovnají,“ dodal Kašpar. Občas bývá nadlidským úkolem lupiče zadržet. „Spouštíme alarm a blokujeme hlavní vchod. Někteří na nás vyzrají útěkem místem, které z bezpečnostních důvodů uzavřít nemůžeme,“ vysvětlila Gabriela Zelinková.

Často jde i o krádeže kuriozní. Před časem se z regálu v Kauflandu dokonce ztratily desítky krabiček kondomů.

A ruka spravedlnosti? Ta je v mnoha podobných případech krátká. Pokud hodnota ukradeného zboží nepřesáhne pět tisíc korun, nejde o trestný čin. A to ani v případě, kdyby byl zloděj recidivista a ukradl několik dní po sobě vždy komoditu třeba za padesát korun. „Pak se to vždy posuzuje jen jako přestupek, který řeší příslušná přestupková komise té které radnice,“ podotkla policistka Petra Čimová.

Za přestupek hrozí pachatelům krádeží jen finanční sankce. I proto se zřejmě lapkové tolik nebojí opakovaně krást. Změnu by mohla přinést zvažovaná novela zákona. Podle ní by třetí přestupek v řadě za sebou mohl už být posuzován jako trestný čin.