Neotřelé nápady posunují vpřed i zmrzlinářské řemeslo. Výrobci se snaží přicházet s originálními chutěmi nebo ty už zaběhlé zase o něco vylepšit. V případě Hýskovské zmrzliny se například takzvaná perníková zmrzlina dočkala přídavku švestek. „Také jsme letos posbírali pampelišky, připravili z nich med a budeme dělat zmrzlinu, která bude krupicovou kaší s pampeliškovým medem a skořicí,“ říká majitel hýskovské zmrzlinárny Jan Blahovec.

MUDr. Aleš Klán.
Gynekolog Aleš Klán pomáhá rodit maminkám, které před lety sám přivedl na svět

Jejich zmrzlina je známá především pro klasickou točenou s příchutí vanilky nebo čokolády. „Společně s jahodovou to jsou jasně nejprodávanější druhy. Ale těší nás důvěra zákazníků, kteří začínají zkoušet i naše netradiční druhy - třeba makovou, skořicovou nebo citrón s bazalkou. A také olivový olej s bazalkou – to je docela zajímavá chuť, kterou lidé rovněž ocenili. Jde o sladko-kyselou zmrzlinu, ve které je i citrónová šťáva, která zmrzlině trochu dodává podobu chutě salátového dresinku,“ popisuje Blahovec.

Alkoholu je nezměřitelné množství

Zajímavé úpravy se dočká i jejich švestková zmrzlina. Novou, ale nikoli tajnou ingrediencí je totiž slivovice. Řidiči se ale nemusejí bát, že nadýchají, stejně tak i rodiče, že by se jim ze švestkové zmrzliny opily děti. Výrobce totiž používá takzvané mikrodávkování. „Slivovice je natolik výrazná, že jí opravdu stačí velmi málo a stále ve zmrzlině ponechá typický ‚ocas‘, jenž chuť švestek zajímavě zvýrazní. Alkoholu je tedy ve zmrzlině tak malé množství, že je prakticky neměřitelný. Určitě z toho lidé nemusí mít obavy,“ vysvětluje zmrzlinář.

Krmení medvěda Kubíka
Kuba ztrátu Matěje přijal. O náladu a chuť k jídlu nepřišel, říká ošetřovatelka

Tyto speciální příchutě bude možné koupit pouze v provozovnách firmy v Hýskově u radnice a v Králově Dvoře vedle Sokolovny. A pak ve Tmani, v cukrárně v Unhošti a ve zmrzlinových italských trojkolkách piaggio, které brázdí region, hlavně pak v rámci různých akcí.

Kvůli turbulentnímu roku v oblasti cen energií a inflace museli také v Hýskovské zmrzlině s cenami hýbat. „Takřka o 80 procent zdražil cukr, o desítky procent jsou dražší i některé typy ovoce. A to jsme museli promítnout do prodejní ceny. Naštěstí jsme prvovýrobci, takže jde o pouhé jednotky korun,“ poznamenal Blahovec.

K Dobrotomatu od rána do půlnoci

Stánky Hýskovské zmrzliny jsou obvykle otevřeny od 12 do 18 hodin a podle počasí. Lidé se navíc mohou těšit i na samoobslužný Dobrotomat, který umožní koupit si zmrzlinu a další pochoutky i nápoje od rána až do půlnoci bez obsluhy.

„Budou tam čtyři automaty, ve kterých si lidé budou moct koupit kávu, točenou limonádu a samozřejmě naši řemeslnou zmrzlinu v jednoporcových kelímcích a rodinném balení. Další automat nabídne naše sirupy, marmelády a také zákusky. Dobrotomat už stojí vedle stánku v Hýskově, předpokládáme, že jej uvedeme do provozu za 14 dní,“ dodává Blahovec.