„Ať už se vydáte do lesa na houby, nebo jen na obyčejnou vycházku, mějte se na pozoru!“ ozývá se ze všech koutů. V srpnu totiž odstartovala doba lovu řady druhů naší spárkaté zvěře. Myslivci mají políčeno například na srnčí, dančí, ale i na divoká prasata. Může se ale skutečně stát, že si na mušku vezmou právě vás v domnění, že se ve křoví pohybuje divočák?

„Myslím si a říkám to velmi zodpovědně, že tato otázka vůbec nepřipadá v úvahu. Těchto případů, jak vyplývá ze statistik, rapidně ubylo,“ uvedl mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha s tím, že za to vděčí zkvalitnění techniky, ale i silný mediální tlak, který na případy upozorňoval. Návštěvníci přírody, jak dále Šilha zmínil, by neměli být nijak omezování a nemusí se bát vkročit do lesa v kteroukoli dobu.

Na základě sčítání počtu zvěře v jarních měsících sestavuje myslivecký hospodář plán lovu a členům rozdělí dle jejich zásluh v rámci společnosti kategorie, jaké mohou lovit. „Plán lovu je sestavován tak, aby byla populace zvěře zkvalitňována a byla v optimální věkové struktuře. Loví se převážně mladí srnčí, dančí a jelení samci, aby se do říje dostali pouze silní jedinci. Ti se podle daných pravidel v určité míře mohou lovit až po říji,“ vysvětlil Šilha.

Existují však i kategorie, které mohou myslivci lovit bez omezení. Sem patří například lišky nebo selata a lončáci divokého prasete. K jejich lovu využívají myslivci právě srpnových jasných nocí. Díky vrcholícím žním je černá zvěř na strništích dobře viditelná i bez měsíčního svitu. „Volné pokosené plochy nám umožňují dobré pozorování zvěře, její přečtení a provedení kvalifikovaného průběrného odstřelu,“ uvedl člen ČMMJ Jiří Zbořil.

Na strništích a volných plochách po sklizni řepky a obilovin si můžeme udělat objektivnější obraz o stavu drobné zvěře v honitbě. „Myslivecký hospodář v průběhu srpna připraví organizaci prvních společných lovů na divoké kachny, vede záznamy mysliveckého hospodaření v honitbě a podle dispozic orgánů státní správy podává hlášení,“ poznamenal Zbořil.

I když lovná sezona nastala už v srpnu, myslivci za její začátek považují až měsíc září, kdy mohou lovit i drobnou zvěř.