„S ohledem na to, kolik se toho v současnosti děje ve světě, se nám všem hodí pořádná dávka smíchu. A letošní finalisté ho rozhodně dokáží vyvolat. Když si prohlížíte jejich úchvatné fotografie, musíte se usmívat a žasnout nad neuvěřitelnými zvířaty, která s námi sdílejí naši planetu,“ prohlásil při zveřejnění finalistů letošního ročníku soutěže její spoluzakladatel Tom Sullam. 

Finalisty soutěže porota vybírala z tisíců příspěvků z celého světa, jejichž autory byli profesionální i amatérští fotografové. Není bez zajímavosti, že úspěch zaznamenali dva čeští autoři - Miroslav Srb a Lukáš Zeman.

Vítězný snímek celé soutěže Fotograf divoké přírody roku. Klubko samců včel snažících se spářit s jedinou samičkou.
Dechberoucí snímky přírody: Unikátní fotografie z prestižní soutěže vás okouzlí

Vítězové jednotlivých kategorií i nový držitel titulu „nejlepší snímek roku“, jehož autora čeká týdenní pobyt v keňské rezervaci Masai Mara, budou vyhlášeni 8. prosince. Vybere je odborná porota, do hlasování se však na webových stránkách soutěže může zapojit i veřejnost. Ta vybere vítěze ceny Affinity Photo People's Choice Award.

Z hlasujících bude navíc vylosován jeden člověk, který získá finanční odměnu ve výši 500 britských liber (v přepočtu asi 14 tisíc korun).

Loňský vítěz? Sameček langura 

V loňském roce se celkovým vítězem soutěže stal snímek amatérského fotografa Kena Jensena, který nese příznačný název „Au!“. Zachycuje totiž samečka čínského langura, který obkročmo sedí na tenkém laně a podle jeho výrazu je zřejmé, že se nejedná o komfortní situaci. Fotografie vznikla v roce 2016 během rodinné dovolené v Číně.

Celkový vítěz Comedy Wildlife Photography Awards 2021Celkový vítěz Comedy Wildlife Photography Awards 2021Zdroj: Profimedia.cz

„Je skvělé, dozvědět se, že můj snímek vyvolává úsměv u lidí po celém světě a zároveň podporuje projekty, které se věnují ochraně přírody,“ uvedl podle serveru IFLScience Jensen, když se dozvěděl o svém vítězství. 

Comedy Wildlife Photography AwardZdroj: Comedy Wildlife Photography AwardSoutěž Comedy Wildlife Photography Awards, která se koná od roku 2015, se za dobu své existence stala celosvětovým fenoménem. Za jejím vznikem stojí profesionální fotografové Paul Joynson-Hicks a Tom Sullam, jejichž cílem bylo upozornit pozitivní cestou na nutnost ochrany přírody. Veselé fotografie tak mají veřejnost přesvědčit o kráse světa, který lidstvo sdílí se zvířaty. „Chtěli jsme k tomu přistoupit z té veselejší stránky,“ vysvětlují, proč místo toho nezvolili snímky trpících zvířat a zničené přírody. 

Fotografická soutěž každý rok podporuje nějakou z organizací, jež se zabývají právě problematikou ochrany přírody. Pro letošní ročník tak byla vybrána britská charitativní organizace Whitley Fund for Nature podporující ochranu přírody na globálním jihu.