Studie renomovaného vědeckého časopisu Biological Coponservation uvádí, že krmení může mít významný dopad na rozmanitost volně žijících druhů. Na krmítko a vybrané delikatesy totiž létají stále stejné druhy. A díky zobání na zahrádkách či balkónech se jim daří dobře. Mohou proto začít ve volné přírodě vytlačovat takzvané nekrmítkové druhy.

Vrabec polní a sýkora koňadra na lojové kouli
Zachytí se a uhynou. Síťky z lojových koulí se stávají pastí pro ptáky

„Zatím toho víme hodně málo, proto je důležité dozvědět se co nejvíce o dopadech přikrmování na chování ptáků a ptačí populace. Přikrmováním totiž podporujeme jen několik běžných druhů. Ostatním druhům se doplňkům stravy v podobě krmení nedostává, a tak mohou být v nevýhodě. Mohou být vystaveni větší konkurenci ze strany krmítkových druhů, například při výběru hnízdní dutiny,” říká Ondřej Belfín z České ornitologické společnosti, který učí zájemce více poznat volné ptactvo.

Z každoročního sčítání ptactva vyplývá, že nejrozšířenějším ptákem na našich krmítkách jsou sýkory koňadry. Ty ale o životní prostor soupeří například se sýkorou babkou nebo se strakapoudem malým. Koňadry jsou ale agresivní a vyhánějí méně dominantní druhy z úkrytů ve stromech.

Krmítková nemoc

Trichomonóza byla poprvé pozorována u britských druhů pěnkav v létě 2005 a následně se epidemie rozšířila po Velké Británii a po Evropě. Vědecká studie publikovaná v září letošního roku v časopise Nature uvádí, že doplňkové krmení umožnilo šíření prvoka trichomonas gallinae a onemocnění nakonec způsobilo velký pokles populace zvonků zelených a pěnkav obecných.

Na krmítku na zahradě
Co nasypat ptákům do krmítka? Pečivo by to být nemělo, varují ornitologové

Onemocnění se říká krmítková nemoc, protože k nákaze dochází prostřednictvím kontaminované potravy nebo vody. Pokud se jí pták nakazí, nedokáže polykat potravu a umírá. Zatím není známé žádné ohrožení zdraví lidí ani savců, jako jsou psi a kočky. Parazit ale může ovlivnit drůbež chovanou v zajetí a ptáky v zájmovém chovu. Prvoka způsobujícího nemoc - bičenku drůbeží - spolehlivě zabíjí vysušení pítka a krmítka.

Pěnkavy vykazující typické příznaky běžně spojené s trichomonózou:

Zdroj: Youtube

Několik případů krmítkové nemoci se podle Belfína objevilo letos taky v Česku. „Nakaženým ptákům již nedokážeme pomoci, proto je nejlepší ochranou zvonků prevence. Krmítko bychom měli pravidelně čistit a hlavně ptáky na krmítku pravidelně sledovat, abychom případnou nemoc odhalili rychle. V případě pozorovaní nakaženého ptáka je potřeba přestat krmit na 14 dní a krmítko vyčistit,” vysvětluje zásady boje s onemocněním Belfín.

Příznaky trichomonózy

- letargie, nebojí se lidí
- načechrané opeření
-  slintání a dávení potravy
- potíže s polykáním
- namáhavé dýchání
- mokré opeření kolem zobáku